A portálunk számára is kulcsfontosságú fenntarthatóság szerencsére a vendéglátásban is egyre nagyobb teret nyer. Számos nyugat-európai országban már jóval előrébb járnak ilyen téren, ám itthon is egyre többen tesznek azért, hogy a környezettudatos szemlélet meghonosodjon a hazai éttermek, hotelek világában. Egy óbudai iskola például immár második esztendeje biztosít külföldi szakmai gyakorlatot pincér és szakács növendékeinek olyan nívós szállodákban, ahol mindent megtesznek az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskoláról van szó, amely az Erasmus+ mobilitási pályázatainak köszönhetően második alkalommal is tető alá hozta a Zöld út a vendéglátásba – fenntarthatóság a gyakorlatban című projektet. Az intézmény vendéglátós diákjai közül ebben a tanévben 8-an Portugáliában, 4-en pedig a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken dolgozhattak három-három hónapot. A helyszínválasztás nem is véletlen, az ibériai országok ugyanis különösen példamutatók, ha a hotelek zöld működéséről van szó.

Siki Andor, a projekt koordinátora néhány példát is említett, mi mindenről szerezhettek közvetlen tapasztalatokat a tanulók. A hotelekben nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre és az élelmiszerpazarlás mérséklésére. Ezenkívül a lehető leginkább energiatakarékos berendezéseket használják, és igyekeznek minél kevesebbet vizet fogyasztani a tevékenységük során.

Szintén sokat számít, hogy ezek a szállodák az étkeztetésnél előnyben részesítik a helyi alapanyagokat, ezzel ugyanis csökkenthető többek közt a szállítással járó környezetterhelés.  Ennek jegyében például a magyar pincértanulók figyelmét is felhívták arra, hogy az Á la carte rendeléseknél elsőként a környékbeli ételeket és italokat érdemes a vendégek figyelmébe ajánlaniuk.

A visszajelzések alapján a diákok értékesnek, a fogadóhotelek pedig eredményesnek értékelték a szakmai gyakorlatokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskolánál bíznak abban, hogy diákjaik későbbi pályájuk során is szem előtt tartják majd a kint látottakat, hiszen ezzel sokat tehetnek azért, hogy a hazai vendéglátóiparban is pozitív folyamatok induljanak el. És hogy a fejlődés folyamatos legyen, már a következő tanév hasonló projektjeihez is sikerült pályázati támogatást nyerni: az úti célok ismét a Kanári-szigetek, illetve a megújulás jegyében egy, a fenntarthatóság terén szintén élen járó máltai szálloda lesznek.