Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Itt a tavasz, vessünk!

Nem mindegy azonban hova tesszük, és hogyan gondozzuk amit elvetettünk.


A kerti növények többségét, legyen az virág vagy zöldség, tavasszal kell elvetni. Egy részéről már most is lekéstünk, de a melegigényes fajtákat, mint a dinnyék, a tök, uborka, paprika, paradicsom, burgonya, kukorica vagy bab, cékla, retek, káposzta, spenót és sóska épp most van itt az ideje elföldelni.

Az elvetett magoknak, palántáknak megfelelő talajra, és tápanyagokra – meg persze vízre – van szüksége ahhoz, hogy a termés is örömet szerezzen a kertésznek. Az egész zöldségtermesztést oszthatjuk mondjuk három szakaszra:
1.    Előkészítés
2.    Vetés
3.    Gondozás
Előkészítés alatt leginkább a talaj előkészítését értjük. Ássuk fel (ha ősszel nem sikerült) a földet, alakítsunk ki 1 méter széles ágyásokat, hogy ne kelljen belelépni a gondozásnál. Az ásott földből szedjük ki a gazt, gyökeret, vaspondrót, cserebogár pajort, és vagy vigyük nagyon messzire (ne a más kertjébe, ha lehet), vagy pusztítsuk el. Ha van trágyánk, komposztunk, szórjuk a felásott földre. Ha nem szeretnénk sokat gondolkodni azon, hogy milyen anyagokat használjunk a vetés előtt és után egészen őszig, vehetünk egy CoraxBio Zöldségboxot is, ahol minden szükséges tápanyag és növényvédő szer előre össze van készítve a zöldségek számára. Ha ez utóbbi mellett döntöttünk, akkor ebből a baktériumtrágyát használhatjuk. Ez nem helyettesíti, inkább kiegészíti mondjuk a komposztot. Fontos, hogy ha kiszórtuk, gyorsan forgassuk is bele a földbe, mert a talajlakó baktériumok nem nagyon bírják a napot és a szabad levegőt, hamar elpusztulnak. Bent a földben végeznek jó munkát, javítják a tápanyagfelvételt, segítenek a nitrogént megkötni, és lazítják a talaj szerkezetét. Az így előkészített talajt gereblyézzük el hogy porhanyós, aprószemcsés legyen, mert minél jobban körbeveszi a magot, annál jobban segíti a fejlődését.
A vetésnél fontos a jó vetőmag. Ha frissen vettük, nem nagyon lehet vele gond, és az ültetés mikéntje is többnyire rajta van a zacskón. Ha tavalyról, vagy még régebbről maradt meg, nézzük meg, ezeknek is van lejárati dátuma, amely után tényleg nem érdemes használni, mert a csírázóképessége rohamosan romlik. A töredezett, elkoszosodott magok rosszabb eredményt hoznak, ha pedig dohos, penészes, azonnal dobjuk ki. Tartsuk be a vetési utasítást, se a sűrűbb, se a ritkább nem hoz jobb eredményt, ahogy a sekélyebb és a túl mély vetés is rossz. Ha lent van a mag, takarjuk be, és óvatosan nyomkodjuk le, taposni nem szabad. Szórófejjel, gyenge vízpermettel locsoljuk, nehogy kimossuk a földből, amit beletettünk.
A gondozásnál el kell választani a védelmet és a táplálást. Védeni a mindenféle kártevőktől, gombától, fertőzéstől kell, míg a tápanyagellátást nem kell külön magyarázni. A már említett CoraxBio Zöldség Box mindegyikre megoldást jelent, legfeljebb az agresszívebb kértevők ellen kell majd külön védekezni (csigák, aknázómoly, lótücsök, krumplibogár), ha esetleg felbukkannak. Persze ha valakinek van szakértelme és ideje egyenként összeszedni a különböző tápokat, azzal is elérheti ugyanazt a jó eredményt, bár sokkal olcsóbban nem jár majd.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat