Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Oszd meg és használd

Mennyi káros anyaggal terheljük a környezetet azért, hogy mindenkinek legyen saját mosógépe, amely a tervezett elavulás eredményeképpen néhány év múlva úgyis lecserélésre kerül?  Vajon mennyi termőföldet használunk fel arra, hogy szállodákat húzunk fel?

Mindenből venni (és fenntartani) egyet magunknak sem a pénztárcánknak, sem a környezetünknek, sem a városunk élhetőségének nem tesz jót – bár valóban, a gazdaságot hajta.
A városi levegő tisztább lehet, ha többen ülünk egy autóban vagy ha közösségi biciklit (Bubi) használunk. A városban a szemét mennyisége csökken, ha odaadjuk valakinek a megmaradt ételünket (Elemorzsia, Élelmiszerbank) vagy a nem használt tárgyainkat (Ingyen elvihető). A városokban kevesebben éheznének, ha a termelők a megmaradt termékeiket önkéntesek segítségével eljuttatnák a rászorulóknak (Food Not Bombs Budapest, Budapest Bike Maffia). Emellett pedig kapcsolatok, barátságok, közösségek épülhetnek a közös bevásárlás által (Szatyor), vagy ha kinyitjuk a konyhánkat mások számára (lakáséttermek), amivel akár az egészségesebb, változatosabb, helyi étkezés is elősegíthető - és ez csak néhány a megannyi lehetőség közül!
Érdemes megfontolnunk, hogy mi lenne, ha feladnánk a megrögzött ragaszkodást a tárgyainkhoz, a tulajdonunkhoz és ahelyett, hogy vennénk egy új porszívót, mert a “régi” – ami egyébként csak két éves – elromlott, kölcsönöznénk egyet? Vagy akár nem is az eszközt próbálnánk meg beszerezni, hanem magát a problémát megoldani: vagyis, hogy fel kell porszívózni. Lehet, hogy valaki a szomszédaink közül szívesen arra fordítaná az idejét, hogy kiporszívózik nálunk, míg mi a saját felszabadult időnket valami olyanra használhatnánk, amit szeretünk csinálni.
Az utóbbi évtizedekben az urbanizáció (városiasodás), a népességnövekedés, a társadalmi különbségek növekedése és az IT fejlődése mellett még egy fontos téma került előtérbe: a környezetvédelem. A Föld erőforrásainak kimerítése, a hulladékkezelés és az az ezzel járó társadalmi problémák egyre szélesebb körben megtapasztalható valósága szintén hozzásegítette a hozzáférésen alapuló gazdaság sikerességét.
Egyre jobban terjed az a felfogás, hogy egy-egy termék életciklusa nem abból áll, hogy megvesszük a boltban és kidobjuk a saját kukánkba. A megosztáson alapuló gazdaság terjedésével tárgyaink, tulajdonaink saját életet kezdenek. Így nem csupán egy “jó ügy” bontakozik ki, vagy éppen egy kis pénzkereseti lehetőség, de ráadásként a környezetünk is hálás érte.
Van aki barter (Cserebere.hu) van aki szívesség formájában fogja megosztani (Szívesség.net) amije van. Lehet szó tudásról vagy időről (Önkéntes.hu), eszközökről (Oszkár), növényekről (Plantcatching), elolvasott könyvekről (Rukkola.hu) vagy akár a nappali kanapéjáról (Couchsurfing). Olyan is van, aki profitot is csinál ezekből. Ilyen például a Vatera, ahol eladhatjuk megunt vagy már nem használt dolgainkat, a TaskRabbit, ahol apróbb feladatok ellátására kérhetjük fel a közelben lakókat, vagy akár szállást is foglalhatunk idegenek lakásában: Airbnb.
Az utóbbi évek gazdasági bizonytalanságai egyre inkább arra kényszerítenek bennünket, hogy spóroljunk és hatékonyan használjuk fel az időnket és a tudásunkat. A fenti kezdeményezések lényege pedig mindenhol ugyanaz: iktassuk ki az üresjáratokat, és használjuk okosan azt, amink van. Illetve, hogy felismerjük: az a valami, amire nekünk már nincs szükségünk, mások számára még értékes lehet.

Adok-kapok

Mindez természetesen nem újdonság. A barterezés, a termékek vagy szolgáltatások cseréje évezredek óta folytatott tevékenység emberek csoportjai között. Az utóbbi évtizedekben nem a csereberélés iránti igényünk, hanem a környezetünk változott meg.
A világ lakosságának mára több mint fele városokban él, olyan emberek szomszédságában, akiket nem ismer. Míg a kisközösségekben továbbra is megvan az egymás iránti bizalom és az a bizonyosság, hogy ha szívességet teszel, azt visszakapod, addig a zsúfolt nagyvárosokban egymástól jóval elszigeteltebben élünk.
Az információs technológia (IT) fejlődésének és az ebből adódó lehetőségeknek köszönhetően azonban óriási tér nyílt meg előttünk az utóbbi évtizedben: helytől, időtől, vallástól függetlenül csatlakozhatunk közösségekhez, és oszthatjuk meg tudásunkat, utazási tippjeinket, szakértelmünket vagy tárgyainkat. És úgy tűnik, az Y generáció – vagyis a körülbelül 1980-2000 között születettek – ezt a lehetőséget ki is használják: a fent említett Airbnb például néhány év alatt 192 országban terjedt el, míg a 2007 novemberében induló magyar Oszkáron keresztül ma már havi 15.000 helyfoglalás történik.

Pénzt keresel?

 A hozzáférésen alapuló gazdaság azonban nemcsak az egyének közötti kapcsolatot segíti, hanem a civil szervezeteket, az innovatív ötletek megvalósulását is. Az úgynevezett Crowdfunding segítségével egy-egy civil, művészi és innovatív projekt a közösség finanszírozásában valósulhat meg. A külföldről ismert Kickstarter vagy Indiegogo weboldalaknak ma már hazai változatai is léteznek (Indulj.be, Adjukössze), bár a hazai támogatási kedv egyelőre sajnos jóval alulmarad a nyugati országokéhoz képest.
 
A Kickstarter weboldalon eddig 153.615 projekt megvalósítását segítették, a legtöbb támogatást összegyűjtő projekt a Pebble elnevezésű “okos óra” volt: a projektgazdák eredetileg 100.000 dollárra volt szükségük, végül azonban, közel 70.000 ember támogatásával ennek 100-szorosát sikerült összeszedniük. Mindezt 37 nap alatt.
Ezzel szemben a 2012-ben startoló indulj.be oldalon eddig összesen 433 támogató 1.563.490 forintot adományozott; a NIOK Alapítvány által 2013 novembere óta működtetett AdjukÖssze oldal pedig eddig 20 projektre gyűjtött sikeresen támogatást, ebből a legtöbbet – 3.850.000 forintot – a Summa Atrium Alapítvány Budapest 100 éves házak programjára.

 Megosztásra fel!
 
Íme, egy új gazdasági rendszer, a paradigmaváltás lehetősége, amelyről olyan régóta beszélünk! A rendszer azonban csak akkor fog működni és lesz hosszú távon is életképes, ha a tagjai megfelelően használják azt.
Nézz körül a sufnidban, nyiss ingyen könyvtárat a házatok egyik emeletén, önkénteskedj vagy tegyél szívességet valakinek, vagy akár indítsd el a saját megosztáson alapuló projektedet az egyik közösségi finanszírozást segítő weboldalon keresztül!
Távolodj el a tárgyaidtól és kezdd el élményekben mérni az időt!

Forrás:recity.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat