Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Bio-diétával egy hét alatt kitisztulsz

Ausztrál kutatók egy friss tanulmányban bemutatták, hogy egyetlen hét „bio-diéta” 90 százalékkal csökkenti a vizsgált növényvédő szerek szintjét a felnőtt szervezetben.

A kutatás eredménye újabb bizonyítékkal támasztja alá, hogy a különösen problémás anyagok döntően az élelmiszereinkből jutnak testünkbe, a bio élelmiszerek azonban jóval kevesebb mérget tartalmaznak. A kutatás kimutatta, hogy a szerves foszforsavészter rovarirtó szerek bomlástermékének [i] szintje 89%-kal alacsonyabb volt azok vizeletében, akik a vizsgálat egy hetében csak bio, azaz ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó élelmiszert kaptak, mint azokéban, akik hagyományos ételt fogyasztottak.

Hazánkban a nem bio növényi élelmünk körülbelül fele tartalmaz kimutatható mennyiségben permetezéskor használt növényvédő szereket. A szerves foszforsavészterek jelentős kockázatot jelentenek, így például a Magyarországon nagyon elterjedt, zöldségekben és gyümölcsökben gyakran kimutatott klórpirifosz már egészen kis mennyiségben is károsítja a gyermekek agyi fejlődését. Ám az intenzív mezőgazdasági vegyszerek magas szintje nemcsak az élelmiszerekkel, hanem a vidéki élettel is párhuzamba hozható. Egy francia vizsgálat során mezőgazdasági területek közelében élő gyerekek hajában átlagosan 21 féle, ráadásul jelentős részben hormonkárosító hatású növényvédő szereket mutattak ki, a táplálkozástól szinte teljesen függetlenül.

A jelenleg hazánkban és az EU-ban használt növényvédő szerek két okból sem mondhatóak biztonságosnak az emberi egészségre. Egyrészt az elhúzódó viták miatt a mai napig nem történt meg a hormonkárosító rovar-, gyomirtó és gombaölő szerek forgalomból való kivonása, noha a jogszabály már évek óta erre kötelezi a hatóságokat. Másfelől a határértékek csak egyetlen vegyületre vonatkoznak, viszont élelmiszereink egyszerre sokféle vegyszermaradékot is tartalmazhatnak, melyek együttes hatását senki sem veszi figyelembe. Pedig a vegyületek mérgező hatása nemcsak összeadódhat, hanem számos esetben fel is erősödhet.

Mindeközben a magyar hatóságok mindent elkövetnek azért, hogy a témában ne történjen előrelépés. Sőt, hazánk tiltakozik a leghangosabban, amikor az Európai Unió korlátozni próbálja a káros anyagok használatát [ii], és a magyar kormányzati, hatósági vezetők érveiben szinte szóról szóra a vegyipari multik hamis állításai köszönnek vissza.  Érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy az ország lakosságának életminőségét az ökológiai gazdaságok támogatása, nem pedig a kishantosi minta biogazdaság és biotermelők generációit kinevelő Népfőiskola elpusztítása vagy a mezőgazdasági vegyszergyártók profitjának bevédése szolgálná.

[i] Dialkil-foszfátokat (DAP-ok) szintjét mérték a résztvevők vizeletében. A szerves foszforsavészter peszticidek 70-80%-ban DAP-okból „állnak”.

[ii] Magyarország 2008-2009-ben folyamatosan tiltakozott az ellen, hogy korlátozzák a hormonrendszert károsító anyagokat:, majd ugyanezen vezetők tiltakoztak a méhveszélyes Bayer és Syngenta termékek korlátozása, valamint a jelentős kockázatot jelentő légi permetezés korlátozása ellen, sőt, kiharcolták az eseti engedélyt.

Simon Gergely vegyianyag-szakértő

Forrás: greenfo.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat