Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Most kiderül az igazság az újrafelhasználható "zöld" táskákról

Egyre több amerikai városban tiltják be az egyszer használos műanyag szatyrokat, ám szakértők szerint az ezeket felváltó papír és újrafelhasználható táskák saját maguk is egyéb környezeti és anyagi költséggel járnak.

Egyre több amerikai városban tiltják be az egyszer használos műanyag szatyrokat, ám szakértők szerint az ezeket felváltó papír és újrafelhasználható táskák saját maguk is egyéb környezeti és anyagi költséggel járnak – írja a MarketWatch.

Az Egyesült Királyság környezeti ügynöksége szerint a polietilán táskákat négyszer, a polilpropilén szatyrokat legalább 11-szer, a vászonból készülteket pedig 131-szer kell használni, hogy a környezetre kevésbé legyenek károsak, mint az egyszer használatos műanyag szatyrok.

A fő probléma szakértők szerint az, hogy bár hiába árulnak az áruházláncok például biológiailag lebomló műanyag szatyrokat, vagy ugyanígy lebomló vászontáskát, sok esetben rendkívül energiaigényes ezeket előállítani. Egy 2011-es egyetemi tanulmány szerint ráadásul az újrafelhasználható műanyag szatyrok termékciklusának végén mindössze 5 százalékukat hasznosítják újra. Ez körülbelül akkora arány, mint az egyszer használatos műanyag szatyroknál.

További probléma még, hogy az újrafelhasználható szatyrok jelentős része importként érkezik az Egyesült Államokban, több ezer kilométer távolságból, a hosszú szállítási útvonal pedig nem feltétlenül emeli a táskák környezettudatosságának tartalmát. Az újrafelhasználható papírtáskákhoz pedig fákat kell kivágni, ám itt érdemes megjegyezni, hogy a papíráru 66 százalékát újrahasznosítják az USA-ban, ami még mindig jobb arány, mint a műanyagoknál. Egy szakértő szerint a papír még mindig jobb, mint a műanyag, ő például még soha nem látott olyan bálnát partra vetve, melynek gyomrában műanyag szatyrok helyett papírtáskák lettek volna.

Forrás:hvg.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat