Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Megmutatja a sör, honnan származik

Új dimenziót nyit a biotermékek minőségellenőrzésében egy fejlesztés, amely magyar szakemberek munkája.

Az európai szinten is új eljárás segítségével például egy üveg sörről pillanatok alatt megtudhatjuk, honnan származnak a felhasznált  alapanyagok, hol főzték, mikor és mennyit palackoztak belőle. A vásárló a sör címkéjén lévő QR kódot beolvassa okostelefonján, a keresőmezőbe beüti a palack sorszámát, ami alapján megjelenik az adott gyártási tételhez kapcsolódó tanúsítvány.  Az eljárás lényegesen drágítja ugyan a minősítést, ezért vélhetően csak prémium termékeken találkozhatunk vele, ugyanakkor nagymértékben erősítheti is a feldolgozott biotermékek iránti vásárlói bizalmat.
alig egy hete mutatták be azt a magyar fejlesztést, amely az informatikai csúcstechnológia és a biogazdálkodás ellenőrzésének és tanúsításának sajátos egymásra találásából született. A módszert az Alkobeer projekt keretében fejlesztette ki a teljes termékpálya ellenőrzéséért és tanúsításáért felelős konzorciumi partner, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A magas hozzáadott értéket képviselő tételtanúsítási rendszer - teszt jelleggel - elsőként az Alakor biosörökön működik.
A vásárló, vagy kereskedő a sör címkéjén lévő QR kódot leolvassa a telefonjával, majd egy weblapra jut, ahol a termék eredetével, összetevőivel kapcsolatos összes információt megkapja, miután beírja a keresőmezőbe a palack sorszámát. A tételtanúsítványon láthatók a beltartalmi adatok, a búza termesztésének helye, a főzés ideje, helyszíne, a főzés sorszáma. Kapunk egy szakértői érzékszervi bírálatot, de ellenőrizhetjük az antioxidáns- és mikroelem-tartalomról készült laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is. A leírás egy pdf fájlban nyílik meg. A megoldás használatához szükség van egy vonalkód olvasóra és egy dokumentum megjelenítő alkalmazásra, amit az okos telefonokra letölthetünk.
Fontos, hogy az emberek egyre inkább szeretnék ellenőrizni, mit esznek, isznak és az honnan származik, a tételes tanúsítás alkalmat ad erre. Persze a háttér, vagyis a minősítési munka is változik, összetettebb lesz. Nem titok, hogy ez drágítja a folyamatot, ezért arra számítunk, hogy a jövőben viszonylag szűk szegmensben jelenik meg a tételes tanúsítás, elsősorban olyan termékeknél, amelyek a prémium kategóriába tartoznak – mondta az Ökotudat.hu-nak Kanyó Zsolt, az Alkobeer projekt vezetője.
A kereskedők számára nagyon kényelmes, gyors és megbízható ez a megoldás, mert nem kell a beszállítóktól érdeklődni, hogy az adott tételt ki, mikor minősítette. Akár a polcról levett termékeket is ellenőrizhetik a saját mobiltelefonjukkal. A sör egy komplex termék, több összetevőből áll, így a minősítési eljárása is bonyolultabb, mint sok más árué. Elképzelhető, hogy gazdagabb nyugat-európai országokban, vagy a tengerentúlon is lesz érdeklődő a magyar fejlesztés iránt, de valószínű, hogy ott is csak egy szűkebb szegmensben éri meg alkalmazni. Az informatikai technológiák fejlődésével, az okostelefonok és a gyors internet terjedésével egyre szélesebb területeken válnak elérhetővé a magas hozzáadott értéket képviselő, komoly technológiai hátteret igénylő megoldások. A mezőgazdaság, az élelmiszer feldolgozás és a fogyasztóvédelem is profitálhat ebből a tendenciából. Az ökológiai élelmiszerek tanúsítási rendszerének hiteles működését és a kockázatok hatékony kezelését stratégiai fejlesztési célként fogalmaztuk meg, s e célok megvalósításához partnereket keresünk a termelők, a feldolgozók és a kereskedők körében. Annak ellenére, hogy a rendszer kiépítése és működtetése költségigényes, bízunk benne, hogy a hitelesség szavatolása versenyelőnyt jelent az élelmiszerek piacán, ahol a verseny egyre élesedik. Az olcsó, de gyenge minőségű tömegtermékek mellett a magas beltartalmú, válogatott alapanyagokból készülő, prémium kategóriás, egészségvédő, környezetkímélő élelmiszerek megkülönböztetett bánásmódot érdemelnek – tette hozzá a szakember.

T.L.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat