Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Számlák helyett: ingyen, a nap melegével fűtött földház

Schneider László: "Földházfejlesztésem során a természetes anyagok alkalmazása, a szinte fanatikus költséghatékonyság, és a megalkuvás nélküli műszaki tisztaság - merész egyszerűség - voltak a vezérlő elveim. Érdemes volt ezeket ellenszélben sem feladni. Zseniális dolgok sűrűsödtek és idomultak össze.

Kint, házunk külső falfelületein sokkal több hő jelenik meg télen is - és enyészik el haszontalanul - , mint amennyire bent a házban a fűtéshez szükségünk volna. Ezt az úgynevezett "sziromfal" képes megragadni számunkra, és gazdálkodni vele.
Mivel a téli napsütés ereje alig marad el a nyáriétól (a környezet más okok miatt hideg télen), ez nagy hőmennyiséget jelent. És mert ez így van, nem a hőmegtartás hőszigeteléssel túlfokozására van szükség, mint ahogy azt a 'passzívház' teszi, hanem olyan falszerkezetre, amely képes ezt a hőt bejuttatni a házba, és ott - időben elnyújtva - szétsugározni. Ezt a mutatványt ez idő szerint csak ez az új falszerkezet tudja, amelyet Sziromfalnak neveztünk el.

Érzésünkkel ellenkezőleg, télen sincsenek túl hosszú kimaradások a napsütésben. A napsütés nélküli időszakok nagyobb része hőtárolással áthidalható, és mire tényleg hűlni kezdene a ház, megérkezik az utánpótlás. Évente legfeljebb néhány nap a tényleges kimaradás. A felkínálkozó ingyen hőmennyiség tehát közepes szigetelésű ház esetén is elegendő a fűtés kiváltásához.
De, mint a világon bármely kérdés, ez a probléma is elsősorban pszichológiai. Az igazi kérdés mindig ez: milyen tud lenni az illető dolog lényegéhez való viszonyod? Az életedet az határozza meg, hogy mit ismersz fel a lehetőségekből, és azt hogyan illeszted be a személyes viszonyaidba. Most. A személyes esély gyakran az időkülönbségben rejlik, amennyivel előbb jutsz felismerésre, mint a tömeg. És amennyivel előbb lépsz, ennek alapján. A birodalmak (a minket körülvevő világ) nem emberi időléptékben omlanak össze. Ami ma viszonylag könnyen keresztülvihető volna, az egy felfordult világban csak nagy erőfeszítéssel - talán. És ami ma erőfeszítéssel még keresztülvihető volna, az ott már erőfeszítéssel sem, sehogyan sem.
A "váltás" nem csupán egy műszaki tartalom lehetséges fizikai megnyilvánulására utal, hanem - szükségszerűen - a hozzá kapcsolódó szellemi vonatkozásokra is. Ha tudatilag nem vagy képes - mégpedig most - kilépni a "fogyasztói társadalom" által beidegzett reflexekből, akkor (számodra) hiába áll készenlétben az esély materiálisan. A döntés egy ponton túl nem kerülhető ki, és nem ruházható át "szakértőre". Az életed döntő kérdéseiben kizárólag Te magad lehetsz saját szakértőd -- minden témában. Ebben is.


Sziromfalas földház alapverziójának pengefalas, kétdongás változata:


Anyaga fa, föld, nyers kő – vagyis csak természetes anyagok. A betont teljes mértékben mellőzzük, amennyiben erre a konkrét engedélyeztetési esetben lehetőség nyílik.

A dongatető földborítású fa, „csak-héjazat" megoldású, „talajba ágyazott drén tetővel", amely több megoldásában – legjobb tudomásunk szerint – szintén saját leleményünk. Ezek igen nagyban hozzájárulnak mind a kivitelezési, mind az ár/érték hatékonysághoz.
A sziromfalakon keresztül a közvetlen napsugárzás hőtartalmának nagy része – egyenirányítottan – a falak (adott esetben a válaszfalakat és a padozatot is ideértve) tömegébe kerül, ahonnan időben elnyújtottan oszlik szét a ház belsejében. Az egyébként méteres vastagság körüli falak úgy viselkednek, mint egy rendkívüli méretű tömegkályha, amelyet a nap fűt... Működése ki-be kapcsolható, de részben automatikus is a tornác-előtetők évszakokkal összhangban változó árnyékolása révén. Alapvetően azonban mindig nekünk kell eldöntenünk, hogy fogadunk-e be hőt, amikor arra lehetőség van, vagy nem. A fűtés „bekapcsolása" a Sziromfal esetében azt jelenti, hogy „fogadj be hőt a beállított mértékben, ha erre lehetőség nyílik!"

forras:sziromfal.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat