Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Suli

A téli szezon előtt elkészült a megújult iskolai fűtőrendszer

Határidőre befejezték a fűtő-hűtő rendszer korszerűsítését az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvodában.


Az intézménybe 445 gyermek és 43 pedagógus jár be nap, mint nap, így fontos volt, hogy a téli szezon előtt elkészüljön a munka. A beruházás által a tervek szerint csaknem 3,4 millió forinttal csökken az éves energiaköltség, mert új szigetelést is kapott az épület. A teljes költségvetés 85 százalékát, 99,37 millió forintot az iskola az Európai Unió támogatásával, a Környezet és Energia Operatív Program keretében nyerte.
Megújuló energiaforrások használatával oldották meg a fűtéskorszerűsítést a fővárosi Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda felújításakor. Az intézménybe 445 gyermek jár, akikkel 43 pedagógus foglalkozik, így fontos volt, hogy a hideg idő beköszönte előtt minden működőképes legyen.
Az energetikai program során a 38 centiméter vastag téglafalakra 10 centis Dryvit réteget erősítettek és 70 centiméter magasságban lábazati szigetelést készítettek.
Miután az iskola a nyári szünetben is működik, különféle foglalkozásoknak, rendezvényeknek, szakmai konferenciáknak ad otthont, így nemcsak a fűtésről, de a klimatizálásról is gondoskodni kellett a napsugárzásnak legjobban kitett keleti szárnyon lévő termekben. Ennek érdekében a mennyezetbe integrált hűtő-fűtő paneleket helyeztek. Jelenleg ez a legmodernebb, leginkább energiatakarékos megoldás.
A korszerű technológia segítségével a fűtést, illetve a hűtést szakaszolni lehet, ami azért hasznos, mert így egy-egy helyiség külön is felmelegíthető télen, ha csak néhány gyerek van az intézményben, például amikor a szünetek idején vigyáznak rájuk. A nyári időszakban sem kell a teljes klímarendszert használni, egy-egy helyiségben külön is szabályozható a hőmérséklet.
A környezetbarát és takarékos program a jövőben mintaként is szolgálhat a régió és az ország többi tanintézménye számára. Az iskola vezetése azt tervezi, hogy az üzemeltetési tapasztalatokról szakmai fórumokon tájékoztatást ad majd a partner intézményeknek is.
A tervezés során fontos szempont volt, hogy megújuló energiaforrásokat használjanak. Az előzetes számítások szerint az éves energiaköltség csaknem 3,4 millió forinttal csökken, a kibocsátott üvegház-hatású gázok mennyisége pedig csaknem 25 tonnával lesz kevesebb, mint jelenleg.
A beruházás teljes költsége 116,9 millió forint volt, amelyből az Európai Unió 85 százalékot – 99,37 millió forintot – finanszírozott a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében.

Pályázati azonosító: KEOP-5.5.0/B/12-2013-0136


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat