Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Suli

Megújul az egri főiskola botanikus kertje

Az Új Széchenyi Terv támogatásával, mintegy 74 millió forint beruházással 2015 tavaszára megújul az egri Eszterházy Károly Főiskola botanikus kertje.

A mintegy egyhektáros területen megújítják a magyarországi tájegységek növényvilágát bemutató élőhelyeket, valamint megteremtik több ritka, a Bükk-hegységben előforduló növényfaj mesterséges szaporításának körülményeit - tájékoztatta Pénzesné Kónya Erika, a főiskola intézetvezetője pénteken az MTI-t.
A felsőoktatási intézmény által 1967 óta kezelt, hatszáz növényfajnak otthont adó botanikus kert fontos zöld felülete a városnak, kiemelkedő gyakorlati terepe a főiskolai oktatásnak. Bemutatja a hazai flóra, valamint a Kárpát-medence növényfajait, illetve növeli a fennmaradási esélyét azoknak a védett növényfajoknak és -társulásoknak, amelyek a Bükk-hegységből, valamint az Északi-középhegység más élőhelyeiről származnak.
A fejlesztés része a nem vizes élőhelyek, természet közeli társulások rekonstrukciója, a fás és lágyszárú növényanyag pótlása, illetve a kert élőhelyfoltjainak fejlesztése. A cél a hazai, nagyobb tájegységekre jellemző élőhelyek és növényviláguk bemutatása, kiemelt tekintettel a védett, ritka fajokra, az egyes élőhelyek karakterfajaira.
"Biztosítani kívánják a védett lágyszárú fajok, fűszernövények, hagymásnövények és egyes cserjék szaporítási lehetőségeit is. El szeretnék érni továbbá a védett állatfajok, például a denevérfajok beköltözését odúk kihelyezésével, vizes élőhely létrehozásával. Mindez kiegészül a kert tudományos adatbázisának fejlesztésével, egy adatbank létrehozásával, információs, valamint növényfaj azonosító táblák kihelyezésével, szoftverfejlesztéssel és meteorológiai állomás telepítésével" - sorolta az intézetvezető.

forrás:mti.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat