Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Program

Átmenet a karbonszegény társadalomba műhelymunka

Európában elsőként az NKE szervezésében


„Fogy az idő arra, hogy meg lehessen birkózni a klímaváltozás megfordíthatatlanná váló következményeivel, a szélsőséges időjárás és a tengerszint emelkedése pedig nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, mert növeli a globális instabilitás és konfliktus veszélyét. A klímaváltozás a világ minden országát érinti majd. Egyetlen ország sem immunis”- mondta Barack Obama a napokban.
Hazánk sem az. A probléma, bár néha nagyon távolinak, s olykor kevéssé kézzelfoghatónak tűnik, Magyarország számára sem közömbös. Ahogy Áder János köztársasági elnök fogalmazott: „Közös a felelősségünk abban, hogy beszéljünk a klímaváltozás problémájáról, hogy megoldásokat keressünk, alkalmazkodjunk, felkészüljünk, és közös a felelősségünk abban is, hogy tegyünk valamit a klímaváltozás ellen. El kell döntenünk, hogy megvárjuk, amíg a káros folyamatok visszafordíthatatlanná válnak vagy teszünk gyermekeink és unokáink jövőjéért.”
A klímaváltozás az egyik legnagyobb társadalmi kihívása a 21. századnak. A megoldás pedig a széles körű szemléletformálásban rejlik. Ezt az EU is felismerte, s nagyratörő tervet tűzött ki 2020-ra és 2030-ra. A decemberi párizsi konferencián született megállapodás nyomán a CO2 kibocsátás csökkentése elérhetőnek tűnik. Az érintettek egyetértenek abban, hogy nem lesz könnyű megvalósítani a kitűzött célokat, mivel ez mélyreható változásokat kíván a munka és az élet egyéb területein is
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ehhez a folyamathoz szeretne hozzájárulni azzal az egyedülálló képzéssel, amelyet Európa egyik legnagyobb klíma innovációs központjával, a Climate KIC-kel közösen szervez. Felismerve, hogy a karbonszegény társadalomba történő átmenet kizárólag technikai, társadalmi és kulturális megújulás együttes eredményeként jöhet létre, az NKE Európában elsőként olyan vezetői tréninget szervez, amely a változáshoz szükséges eszköztár bemutatásával nyújt segítséget a résztvevőknek hivatástól és szektortól függetlenül.
A képzés a szakpolitikai döntéshozókat, a kutatókat, és a tudományos élet kulcsszereplőit célozza meg. Jól strukturált bevezetést ad az „átállási gondolatmenethez” és rávilágít, hogy miért döntő fontosságú a rendszer-innováció. Bevezeti a résztvevőket azokba a módszerekbe, amelyeket a rendszerben való gondolkodás és ennek gyakorlati megvalósításának támogatására alkalmazhatnak. Interaktív kurzus lévén mód nyílik arra, hogy a résztvevők azonosíthassák azokat a kihívásokat vagy akadályokat, amelyekkel szembesülhetnek és felkészülhessenek ezek lehetséges megoldására.
A műhelymunka végére a résztvevők képessé válnak, a klímaváltozással kapcsolatos kérdések intézményi szintű megoldására, valamint arra, hogy a szervezeten belül tudásgazdái legyenek a karbonszegény gyakorlat meghonosításának.

A workshopot két tréner Jon Bloomfield, a University of Birmingham kutató professzora és Christoph Auch a Climate-KIC oktatási vezetője tartja.


A tréning időpontja: 2015. június 2-3.
Helyszín: NKE- Ludovika Főépület/Zrínyi-terem (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)
•    A tréning angol nyelven zajlik.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat