Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Program

8 tündéri hely hazánkban, amit még a magyarok sem ismernek

Mutatunk néhányat a kevésbé ismert kirándulóhelyekből, ahol nincs tömeg, csak gyönyörű környezet!


A családdal, barátokkal töltött közös szabadidőre a legjobb program egy-egy kirándulás az ország valamely könnyen megközelíthető pontján. Akár egy egynapos kiruccanásra is érdemes elindulni, hiszen az országon belül nincsenek hatalmas távolságok, gyönyörű helyek viszont annál inkább. Össze is gyűjtöttünk néhány úti célt, ahol nem fogsz tömegekkel találkozni.

Egy eseménydús és látnivalókban gazdag naphoz, hosszú hétvégéhez érdemes egy könnyen végigjárható útvonalat betervezned. A megyeszékhelyek és a történelmi városok tökéletes kiindulópontok, melyek közelében mindig találni egy-két, szinte csak a helyiek által ismert kirándulóhelyet. Ezúttal három tájegységre hívjuk fel ilyen szempontból a figyelmedet.


Kőszeg és környéke

Az ország nyugati határán fekvő Kőszeg az egyik legkisebb, ugyanakkor az egyik leghangulatosabb magyar város, amit műemlékeinek, csodás főterének, történelmi várának, szűk utcácskáinak és remek vendéglőinek köszönhet.

 Lukácsháza azonban már kevéssé ismert kis település, melyet Kőszegről Szombathely felé haladva a 87-es úton tudsz megközelíteni. A települést nyugatról dombok és csinos szőlőskertek határolják. A község határában kelta kori leletek mellett római kori leletek is előkerültek, ugyanis arra vezetett a római kori néven Borostyánkő útnak nevezett kereskedelmi út.
Lukácsházán egy biotájházat is meglátogathatsz, ahol az egykori földművesek gazdálkodási módszereit és életmódját korhű berendezésekkel kialakított környezetben tekintheted meg.

 Gyöngyösfalu a következő település a 87-es úton tovább haladva, ahol szintén találhatsz érdekes látnivalót. Sőt, nemcsak látni-, de kipróbálnivalót is, hiszen itt található a Holdfényliget kalandparkja, ahol a kötélpályák mellett szervezett téli túrák is várnak.
Hazafelé menet pedig, ha még van időd, érdemes betérni a sárvári Farkas-erdőbe, amely Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje. 1252-ben a Farkas család tulajdonában volt, majd 1875-ben örökösödés révén Mária Terézia főhercegnő tulajdonába került. Az erdő leghíresebb és legöregebb fái azok a kocsánytalan tölgyek, amelyeket Mária Terézia férje, Lajos bajor király kedvenc pihenőhelyén ültettek.


Őrség

A történeti és néprajzi tájegység szintén Nyugat-Magyarországon található. Mesés és eldugott kis falvak sokasága vár itt, köztük a faluképi szempontból is védett községgel, Szalafővel, amely a Zala patak forrásvidékén, a szlovén határ mellett fekszik. A falu legfontosabb nevezetessége a többszázados hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására létrejött Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes, ahol három porta épületein, berendezési tárgyain keresztül pillanthatsz be az egykori őrségi ember mindennapjaiba.
 Kondorfa a Lugos patak völgyében terül el, körbevéve gyönyörű erdőkkel. A szentgotthárdi apátság által alapított falu első okleveles említése 1350-ből származik Gardunfalva néven. Az Őrségen belül is sajátságos a kondorfai nyelvjárás. Eredetiségét a viszonylagos elszigetelődésnek köszönhetően őrizték meg az itt élők.


Miskolc és környéke

A keleti országrészben Miskolc környékét ajánljuk most figyelmedbe, ahol a miskolctapolcai barlangfürdő, Lillafüred és az Aggteleki-cseppkőbarlang mellett találni eldugottabb, de ugyanolyan szép kirándulóhelyeket is, mint amilyen Bükkszentkereszt vagy a Bükk-fennsík.

Bükkszentkereszt a Bükk-hegységben, Miskolctól néhány kilométerre található. Hatszáz méteres átlagmagasságban fekszik a hegyek által körülzárt völgykatlanban. Tiszta, gyógyhatású levegője több betegség gyógyulását segíti elő, mint az asztma, légzési nehézségek, vérszegénység, idegkimerültség.
A község kialakulását a diósgyőri koronauradalom által 1755-ben létrehozott üveghutának köszönheti. Mivel az üveggyártáshoz kevesen értettek, cseh, szlovák, lengyel, rutén és német származású üvegfúvó mestereket telepítettek be, és építették fel házaikat a távol eső völgyben.

Ha már a Bükkben jársz, akkor mindenképpen keresd fel a Bükki Nemzeti Park egyik kivételes látnivalóját, a Bükk-fennsíkot, amely a Bükk hegység központi részét elfoglaló nagy, hullámos fennsík, hazánk legnagyobb és legmagasabb ilyen jellegű térszíne.
Miskolctól északkeletre, az országhatárnál található Füzér, melynek várát mindenképp érdemes meglátogatni, ha ezen a környéken jársz. A vár a Zempléni-hegység egyik vulkáni sziklaszirtjén helyezkedik el. Valószínűsíthető, hogy az Aba nemzetség egyik tagja építtette a várat, első okleveles említése 1264-ből való. Többször királyi birtok volt, majd a Perényi család tulajdonába került. A 16. században földesurai a harcászati elveknek megfelelően megerősíttették és olaszbástyával övezték a várkaput. Ennek maradványai is láthatóak még.
Forrás:femina.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat