Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Könyv

Zöldellő egyház - nyolc vallás a jövőért

Mindenki számára fontosnak kell lennie a jövőért érzett felelősségnek, a most megjelent mű, pedig mély üzenetet tartalmaz e tekintetben - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a könyv bemutatóján kedden Budapesten.

A miniszter - aki ajánlót írt a könyvhöz - egyedülállónak nevezte a Ma és Holnap Kiadó interjúkötetét, amely nyolc vallás gondolatait összegzi és a felekezetek közötti együttműködésre biztat a környezetvédelem terén akkor, amikor - mint mondta - meg kell küzdeni a klímaváltozás és a civilizációs túlterheltség következményeivel.
    Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy további kiadványok is megjelennek e témában, illetve hogy mindenki hite szerint erőt tud a kötetből meríteni, bízva abban, hogy "megvannak közöttünk a közös pontok".
    Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke megállapította: "belepiszkáltunk a teremtett világ jó rendjébe, aminek a következményeit keservesen viseljük el". A jelenleg tartó böjt egyfajta jó érelemben vállalt méregtelenítés, önkorlátozás, felelős hozzáállás, hogy "a teremtett világ javaival felelősen bánjunk" - mutatott rá.
    Emlékeztetett arra, hogy 2008 decemberében vetődött fel először az ökumenikus tanács ülésén, hogy vezessék be a teremtett világ ünnepét, amiből mozgalom lett, és sorra jelentek meg a teremtésvédelmi füzetek. Felhívta a figyelmet arra: többről van szó, mint egyszerű környezet- és természetvédelemről, mert mindannyian "teremtmények vagyunk, egy teremtett világ bízatott ránk, minden élőlényt ideértve," ezért ennek a világnak olyan emberekre van szüksége, akik "teremtett társként élik meg küldetésüket".
    Beran Ferenc plébános, pápai káplán arról beszélt, hogy VI. Pál pápa az 1971-es szociális enciklikájában megállapította: a természet Isten ajándéka, amelyre vigyázni kell. Mint mondta, az egyház felhívja a figyelmet arra, hogy a teremtett világ önmagában véve érték, ajándék, ennek rendjébe pedig az embernek bele kell illeszkednie.
    Megjegyezte: "aki csak a profiton gondolkodik, az mindenkit legázol", s most is ez a tendencia a világon. Utalt arra, hogy Ferenc pápa a szegények felkarolása és a világgal folytatott párbeszéd mellett az ember és a természet harmonikus kapcsolatát ugyanúgy fontosnak tartja, és ő is Isten ajándékaként tekint a világra.
    Sölétormos Jenő, a Krisna-völgy alapítója, volt vezetője elmondta: a Krisna-tudatúak viszonya a fenntarthatósághoz egyedülálló, mert szerintük az ember környezettel való kapcsolatát "újra kell gondolni az alapoktól, az elejétől fogva". Megemlítette, hogy 1993-ban vásárolták meg a somogyvámosi területet, amely "ökopolisszá" alakult, ökológiai lábnyomuk - ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez - a 60 százaléka a magyarországi átlagnak, somogyvámosi közösségük GDP-je viszont a másfélszerese.
    Ming Lai, a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház apátja azt mondta: arra törekednek, hogy minél szebb országot hozzanak létre, ebben pedig a felekezetek közötti együttmunkálkodásnak is nagy szerepe van.

forrás:mti.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat