Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-hírek

100 éve született Balogh János

A professzor vallotta, hogy minden élőlény ember értékű és ugyanolyan elbánást érdemel, amilyet az ember magának kívánna. (Ego helyett eco.) Munkája, emberi hozzáállása példaértékű lehet az elkövetkező generációk számára, amennyiben a Földet újra élhetővé szeretnénk tenni.

Zöldebbek lettek a gazdagok

Felmérték, mennyire vagyunk környezettudatosak


Világszínvonalú alkatrészgyártás a Retool-nál - Fejlődő finommechanika Észak-Alföldön

Új, számítógép-vezérlésű szikraforgácsoló géppel bővítette gépparkját a jászberényi Retool alkatrészgyártó társaság. A 33,1 millió forintos precíziós eszközberuházást az Európai Unió és a Magyar Állam 65 százalékos, 21,5 millió forintos támogatásban részesítette.

MÉHKE: az italcsomagolásra kivetett betétdíjjal milliárdokat takaríthatna meg az állam

Az összes eldobható italcsomagolásra kiterjedő kötelező betétdíjas rendszer bevezetését javasolja a Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesülete (MÉHKE), amelynek számításai szerint a rendszer hosszú távon több tízmilliárd forinttal növelné az állam bevételeit.

Az afrikai oroszlánállomány felét kipusztulás fenyegeti

Sürgős és hathatós állatvédelmi intézkedések nélkül az afrikai oroszlánállomány fele a kipusztulás szélére sodródhat a következő 20-40 éven belül - állapították meg szakemberek egy új, az Ecology Letters című tudományos magazinban megjelent tanulmányukban.

Mentett sast engedtek szabadon a Hortobágyon

Mérgezésből felgyógyított, Rudolf névre keresztelt parlagi sast engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei a Hortobágyi Nemzeti Parkban csütörtökön.

Magyar építészek ismerkedtek az első passzív tetőtéri lakással

Bécs belvárosában egy közel másfél évszázada épült ház tetőterét építette be úgy Günther Nussbaum független építésügyi igazságügyi szakértő, hogy a német Passzívház Intézettől megkapta a hivatalos minősítést, ezt a lakást látogatta meg csütörtökön több mint két tucat magyar építész, illetve lakásépítési szakember.

Százmillió cápát ölnek meg évente

Százmillió cápát ölnek meg évente - figyelmeztet egy új tanulmány, amely szerint az agresszív túlhalászat a kihalás szélére sodor egyes cápafajokat.

LED-es közvilágítási lámpát fejlesztett ki egy tatabányai cég

Befejezte a matematikai modellre épülő, LED fényforrásokból álló, energiatakarékos közvilágítási lámpa kifejlesztését a tatabányai Wemont Kft. - mondta el Tóth Csaba, a cég ügyvezetője csütörtökön Tatabányán, az uniós támogatást is elnyert projekt zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Egri platán az Európai Év Fája

Az egri termálfürdő platánja megnyerte a 2013-as Európai Év Fája versenyt. Összesen 14 205 voks jutott a 250 éves egri platánfára. Második egy lengyelországi platán, harmadik pedig egy írországi kocsányos tölgy lett.

Láss zölden!

Pénztárcakímélő praktikákkal gyarapodtak a nyugdíjasok


Műanyagból nyert üzemanyaggal repül Sydney-ből Londonba

Műanyagból nyert üzemanyaggal tervez elrepülni Ausztráliából Nagy-Britanniába egy brit férfi. Öt tonna hulladékból különleges eljárással 4500 liter repülőgépekhez alkalmas üzemanyagot állítanak elő Cessna 172 kisrepülője számára.

Energy Summit Hungary - Heim Péter: ez az évtized még a földgázé lesz

Az amerikai "palagáz forradalom" miatt kordában tartott gázárak nyomán ebben az évtizedben még beindíthatók a leállított gáztüzelésű erőművek is, de a következő évtized már a megújuló energiáké lesz - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke a IV. Energy Summit Hungary 2013 konferencián, csütörtökön Budapesten.

Gigantikus napenergia-projektbe fogtak a szaúdiak

Elképesztő méretű napenergia-hasznosítási programot indított Szaúd-Arábia. A királyság 2032-ig 109 milliárd dollárt fektet be a tervbe, amelyhez a német Desertec Stiftung nyújt technológiai támogatást.

Csökkenti a tengerek mélyének oxigénellátását a klímaváltozás

Négyezer méteres mélységben is befolyásolja az életet a klímaváltozás: a mélytengerek oxigénhiányát eredményezi az északi sarkvidéki jég nyári, nagy tömegben való olvadása.

Az EU fejlesztené az alternatív üzemanyagok infrastruktúráját

Figyelemreméltó intézkedési csomagot fogalmazott meg az Európai Bizottság annak érdekében, hogy Európa-szerte előmozdítsa az alternatív üzemanyagtöltő állomások kiépítését. A testület ajánlásai kiterjednek a sűrített-, illetve a cseppfolyósított földgázzal hajtott nehézgépjárművekre és hajókra is. „Az eddigi kezdeményezések többnyire az üzemanyagokra és járművekre irányultak, az üzemanyag-forgalmazásra való tekintet nélkül.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat