Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Jövő

Levegővel is hajtaná autóit a Peugeot-Citroen

A Peugeot-Citroen bemutatott egy olyan újfajta hibridhajtást, amelyben sűrített levegő helyettesíti az elektromos hajtást. A Hybrid Airnek hívott új technológia révén az alsó szegmensben lévő autóik, mint a C3 vagy a Peugeot 208 esetében a károsanyag-kibocsátási szint a rendkívül alacsonynak számító 69g/km-es szinten tartható.

A Hybrid Air meghajtás egy normál benzines motorból áll, amelyet gáztartály egészít ki, egy hidromotor valamint egy speciális automata váltó társaságában. A megoldással háromféle üzemmód képzelhető el: benzines, tisztán sűrített levegős vagy vegyes. A motor és a szivattyú a kocsi elejében kap helyet, a levegőtartály a kocsi alján, ezt egyébként részben a kipufogó tölti.

A műszaki részleteket nem nagyon tárták fel a franciák inkább az előnyeit ecsetelték a megoldásnak, amely elvileg 2,9 literes fogyasztást jelent 100 kilométeren és a jelenlegi átlag kisautók károsanyag-kibocsátási szintjének durván felét teljesíti. A rendszer más energia visszanyerő rendszerrel is támogatott, így a regeneratív fékek valamint a rendszer képes arra is, hogy a sűrített levegő a belsőégésű motornak szállítson nagynyomású levegőt.
A meghajtást adó rendszer súlya a szokásos motoroknál körülbelül 100 kilogramm többletet jelent, ugyanakkor nem igényel sem különleges anyagokat, mint a lítium-ion akku, illetve a szervizelése is egyszerűbb.

A PSA bejelentése szerint a rendszerrel először 2016-ban találkozhatunk majd az utcai autókban is.

forrás:hvg.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat