Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

A hangya tényleg szorgalmas – akkor is, ha árt

A hangyákat mindenki ismeri. Van, aki szorgalma miatt, vagy leginkább az ismert Tücsök és a hangya meséből, míg mások az erdőből, kertből, vagy akár az étkezőasztalról, a fal tövéből is. 

Akár kedveljük, akár nem; a hangyák vitán felül szorgalmasak, és mindig sokan vannak, még ha egyszerre egyet is látunk.Társadalmuk fejlettségét jól jellemzi (és itt a társadalom szó nem képletes, hanem szó szerint értendő), hogy vannak közöttük állattenyésztő és rabszolgatartó fajok is. Egyes típusaik ragadozók, mások növényevők, míg sok fajta vegyes táplálkozású. Ha irtani nem is, korlátozni érdemes néha a ténykedésüket, ha az számunkra kellemetlenné válik.
Ha az ágyást gyakran locsolj és bolygatjuk, gereblyézzük a földet, nem maradnak meg sokáig. A lakásból úgy tudjuk távoltartani a kis jövevényeket, ha gyakran takarítunk. Ahol semmilyen ételt nem találnak, oda nem fognak bejönni. Ha mégis, a timsós-vizes felmosás is hatékony, de lehet kapni a kereskedelemben csapdákat és hangyairtó porokat, amelyeket a vonulási útvonalukon elhelyezve hamar eltűnnek.
Bár a hangyák közvetlenül ritkán okoznak nagyobb gondot, a haszonállataik annál gyakrabban! A hangyák ugyanis mohón fogyasztják a levéltetvek emésztésének végtermékét, a szép nevű és valóban cukros mézharmatot. Ennek érdekében szabályos állattenyésztést folytatnak. Masszírozzák a levéltetvek potrohát („fejik” azokat) az intenzívebb termelésért, és megvédik haszonállataikat természetes ellenségeiktől, pl. a különböző ragadozó rovaroktól és pókoktól.
Ha azt látjuk, hogy a gyümölcsfánk, rózsánk, vagy bármely növényünk törzsén, szárán, levelein fel-le vonulnak a hangyák, kezdjünk el felkészülni a kettős védekezésre. A fa köré szórjunk hangyairtó port! A másik lehetőség, hogy a fa törzsére körben ragacsos lapot rögzítünk. Erre alkalmas például a kereskedelemben kapható egérfogó lap, de akár egyszerű ragasztószalag is, amin a hangyák nem tudnak átkelni (ezek a ragacsos lapok egy idő után megszáradnak, cserélni kell!). Ezzel együtt rendszeresen figyeljük a növényt, és amint megjelennek rajta a levéltetvek, védekezzünk ellenük. Ha tekintettel vagyunk a környezetre, akkor ökológiai gazdálkodásban is használható szereket használjunk. Ha nem tudjuk pontosan, mire van szükség, érdemes beszerezni az egyes növénykultúrákhoz összeállított, egész szezonra elegendő, CoraxBio néven árusított növényvédő- és tápszeres dobozokat, amelyek mindegyikében van hatásos és környezetbarát szer a levéltetvek ellen, valamint részletes leírás a bennük található anyagok használatáról.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat