Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Végre díjazzák a környezetbarát autókat

Hosszas tárgyalások után elkészült az elektromos autókra és konnektorról tölthető hibridekre szerelhető zöld rendszám. Még nem világos a kedvezmények köre, valószínű viszont, hogy megnyitja a buszsávot, és dugódíj-mentességet ad.

A Jedlik Ányos Klaszter közleménye szerint egyes kormányhivataloknál már igényelhető a zöld rendszám. Július 1-től a jogszabályok módosításával minden akadály elhárult, hogy a környezetkímélő járműveket zöld alapszínű, különleges rendszámtáblával szereljék fel.
A zöld rendszám megjelenése nagy előrelépés, ez ad majd jogalapot a különböző kedvezményekre. A Jedlik Ányos Klaszter munkacsoportjai szeptember 30-ig teszik le a kormány azt a javaslatukat, hogy mely konkrét kedvezmények szerepeljenek a törvénymódosításban. A cél, hogy 2020-ig - az uniós irányelvekben megfogalmazott céloknak megfelelve - Magyarországon a forgalomban lévő autók mintegy 1,5 százaléka elektromos jármű legyen.
A rendszámot nem csak a tisztán elektromos, hanem a konnektorról tölthető hibrid járművek is megkaphatják. Szinte biztos, hogy ezek használhatják majd a buszsávokat, de nem minden településen, Budapesten is lesznek tabunak számító szakaszok. A korábbi tárgyalásokon felmerült, hogy az áfából, a sztrádamatrica árából vagy a parkolási tarifából is kedvezményt kapjanak a zöld rendszámú kocsik tulajdonosai, de teljes mentesség csak a később bevezetendő dugódíjból valószínű.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat