Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Szúnyog- és kullancsriasztás természetesen

Ismét egy terület, melynek megoldására ötletek kaphatunk őseinktől.

Az illóolajos növényeket és azok illatos/aromás anyagait az évezredekkel ezelőtti ősi civilizációkban (India, Kína, Egyiptom) is használták testápolásra, gyógyításra, vallási szertartások nélkülözhetetlen részeként, szerelmi csábításokra, vagy akár járványok tovaterjedésének megállítására.
Az illatos olajok és gyanták a föníciai kereskedők révén jutottak el Keletről az Arab-félszigetre, majd onnan a mediterrán területeken fekvő ókori görög és római birodalomba. Az illóolajok használata a középkori Európában először Spanyolországban, később Dél-Franciaországban vált ismertté, majd a későbbi századokban mindenütt elterjedt. A kolostorokban igen magas szintre emelték a gyógy- és illóolajos növények termesztését, illetve az ilyen növények és az illóolajok használatát. A gyógy- és aromás növények, valamint az illóolajok széles körű alkalmazása azonban a XIX. század közepe táján, a vegy- és a gyógyszeripar fejlődésével és térhódításával egy időben fokozatosan háttérbe szorult, de mintegy 100 évvel később ismét kezdték fel- és elismerni azt, hogy a növényi anyagok – köztük az illóolajok – „természet adta” gyógyhatása mással nem pótolható.

Az illóolajokat többek között rovarriasztásra is használhatjuk. Otthonunkban a következő repellens (rovarriasztó) hatású illóolajok párologtatásával védekezhetünk:

    Bazsalikom
    Bergamott
    Cédrusfa
    Ciprus
    Citromos eukaliptusz
    Levendula
    Citronella
    Indiai citromfű
    Kubeba

Készíthetünk egyedi illóolajkeveréket is: 1-1 csepp eukaliptusz-, borsosmenta-, cédrusfa-, szegfűszeg-, narancs-, pacsuli- és kubebaolaj elegyét párologtassuk el aromalámpában.

Kiránduláskor, sportoláskor, nyári estéken pedig a citromos eukalipituszolaj kivonatot tartalmazó pumpás termékek a leghosszabb védelmet nyújtják a természetes hatóanyagot tartalmazó termékek közül, így a szúnyogokat akár 7 órán keresztül távol tartják.

Az illóolajokat a csípések kezelésére is remekül lehet használni: Összeállíthatunk akár magunk is a különböző rovarok (pl. szúnyog, méh, darázs, pók) okozta csípések, illetve csalán által kiváltott bőrkiütések kezelésére krémet. Kellemesen hűsíti, nyugtatja a sérült bőrt, csillapítja a kellemetlen viszketést.
A krém "teste" a földimogyoróolaj és a pantenol, és az alábbi illóolajokat tehetjük bele: borsosmentaolaj, levendulaolaj, eukaliptuszolaj , citromolaj, törpefenyőolaj, kamillaolaj, cickafarkolaj.


Forrás:aromax.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat