Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Óvd a környezetet ehető csomagolóanyagokkal!

Napjainkban már nem csak a jól ismert rozscipót használhatjuk ehető tányérként, hanem több alternatív ehető tálaló- és csomagolóanyagot fejlesztettek ki a Földünk jövőjéért aggódó, felelősen gondolkodó tudósok.


Tették ezt annak okán is, hogy – mint azt Riccardo de Leo, a Modena-Reggio Emilia egyetem doktorandusza Uppsalában, az European Federation of Food Science and Technology kongresszusán díjat nyert diplomamunkájával is bebizonyította - egy 100 százalékig biológiailag bomló és megehető csomagolás évi 630 ezer tonna szeméttől óvná meg a környezetet.
Nézzünk néhány példát ezekre az újításokra:
A trentói Trentuno cég 2007-től forgalmazza a Pappamit, az ehető tányért. Alternatív ebédeken találkozni lehet vele. Gyakorlatilag helyettesíti a kenyeret, mivel ugyanazokból az anyagokból készül. A tányér tartalmazhat szilárd és folyékony ételt 300 gramm súlyig.A Wikipearl 2012-től kapható, de a Time 2014-ben díjazta, mint az év 25 legfontosabb találmányának egyikét. Az ehető burkolóanyagot a francia– amerikai Wikifood szabadalmaztatta, de David Edwards harvardi biológus van mögötte. Jelenleg arra használják, hogy fagylalt gombócokat, jeges joghurtot és sajtfalatkákat áruljanak benne. Többféle ízű és színű kapható belőle. Állítólag a legjobb a mandulás burkolatú csokifagyi.Az Ooho, Rodrigo Garcia Gonzalez, Pierre Paslier és Guillaume Couche találmánya, ami a környezetszennyező műanyag palackok alternatívája lehet.
A csomagolás barnaalgából nyert, úgynevezett szódium-alginát, illetve nátrium-klorid felhasználásával készül. A „gélesítési eljárás” során létrejövő kocsonyás membrán alkalmas a folyadékok higiénikus és biztonságos tárolására, ha pedig kiürült, akár meg is lehet enni, de ha ehhez nincs gusztusunk és kidobjuk, akkor sem szennyezi a környezetet, hiszen biológiailag lebomló anyag. Az előállítása mindemellett kimondottan olcsó, darabját alig 5 forintnak megfelelő összegből lehet legyártani.Szintén alga felhasználásval készülnek az amerikai Jelloware poharak, amelyek ajánlottak a vegetariánusoknak és a vegánoknak egyaránt. Ez az alga most a sztár, édességekben ezzel helyettesítik például a halenyvet.Csokoládéból gyártják a Lindt kávé kiskanalait. Így a mosogatással spórolhatunk, pláne akkor, ha a kávét kétszersültből készült csészéből fogyasszuk.A belga Do Eat tégelyeket burgonyapehelyből készítik és tökéletes helyettesítői például a papírtányérkáknak.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat