Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Túlzásba visszük a karácsonyi csomagolást

Az év utolsó hónapjában a fejenkénti átlagos havi 7,8 kg-os papírfogyasztásunk 10-15 százalékkal, akár 9 kilóra is nőhet az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) adatai szerint.

Ennek oka, hogy ilyenkor nemcsak a papírba, italos kartonba csomagolt élelmiszerekből veszünk többet, de az ajándékok, a tartós fogyasztási cikkek, az elektronikai termékek dobozai, valamint az azokat ünnepivé tevő csomagolópapírok, dísztasakok, díszdobozok is jelentősen növelik papírfelhasználásunkat.
Az izgatott karácsonyi készülődés közben kevesen gondolunk arra, hogy az ünnepi időszakban nem csak a kiadásaink nőnek meg. Az IKSZ adatai szerint decemberben ugyanis jóval nagyobb mennyiségű papírt, akár 15%-kal többet fogyasztunk el, mint az év más részeiben. Jellemzően ekkorra időzítjük a nagyobb értékű vásárlásainkat, a háztartási és elektronikai berendezések, gyerekjátékok mind-mind jó nehéz és vastag papírdobozokban várják, hogy a kivilágított fa alá kerüljenek, ahogy a gyermekeknek szánt bedobozolt meglepetések is.
A termékek védőcsomagolása már így is rengeteg kidobásra ítélt papír, de ha ehhez hozzáadjuk, hogy mindezeket még díszcsomagoló papírba, ajándék tasakokba, dobozokba rejtjük, akkor könnyű belátni, hogy miért termelünk decemberben 10-15%-kal több papírhulladékot, mint az év más hónapjaiban. A karácsony és szilveszteri időszak az ajándékozás mellett a nagy családi-baráti eszem-iszomoktól is szól, a megnövekedett élelmiszer- és italfogyasztás a papírba csomagolt finomságok révén szintén hatalmas mennyiségű hulladékot produkál.
A papírgyártás fenntartható, ugyanakkor igen energia- és vízigényes iparág, ezért nagyon fontos egész évben, és kiemelten karácsonykor odafigyelni a papírfogyasztásunk csökkentésére és a szelektív gyűjtésre - mondja Baka Éva, az Italos Karton Egyesülés vezetője.
Az ünnepi időszakban legalább olyan lényeges, hogy odafigyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre, mint az év más részeiben. Mivel az év utolsó havában a papírfelhasználás mértéke jelentősen megnő, ezért különösen fontos, hogy a feleslegessé vált papír, köztük a tejes és gyümölcsleves dobozok is, amelyeknek nagy része még mindig a kommunális szemétben végzi, a megfelelő szelektív gyűjtőbe kerüljön – tette hozzá az egyesülés vezetője.

ttl


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat