Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Egyre többen használnak zöld energiát

Gyors növekedés után 2013-ban már a megújuló energiaforrások adták a globális áramtermelés 22 százalékát a Nemzetközi Energia Ügynökség (NEÜ) éves jelentése szerint. A nemzetközi szervezet ugyanakkor aggódik, hogy lassulhat a megújuló forrásokból származó kapacitásnövekedés üteme.

A NEÜ adatai szerint az áramtermelésben a megújuló források már olyan fontosak, mint a földgáz, de míg 2013-ban 250 milliárd dollárt fektettek a megújuló forrásokból származó termelésbe, a befektetések összege 2020-ra évi 230 milliárd dollárra csökkenhet.
A növekedés ütemét legjobban a piaci kockázatok és a sok esetben kiszámíthatatlan kormányzati politika fogja vissza. Sok fejlődő országban jellemző, hogy nincs kidolgozott terv az energiahálózat teljes összekapcsolására, és nehéz finanszírozási forrásokat találni megújuló forrásokra épülő beruházásokhoz.
Maria van der Hoeven, az NEÜ egyik tisztviselője szerint a megújuló energiaforrások szükséges részei az energiabiztonságnak, de sajnos éppen akkor növekszenek az adminisztrációs költségek, mikor egyre több esetben költséghatékonyság szempontjából versenyképessé válnak a megújuló források.
Az NEÜ tisztviselője szerint az új beruházások többségéhez nem állami támogatások kellenek, hanem stabil politikai környezet, amely kiszámítható megtérülést garantál a befektetőknek.
Az NEÜ jelentés szerint a megújuló forrásokból származó energiatermelés 45 százalékkal növekszik 2020-ig, amikor már a megújuló források adják majd a globális áramtermelés 26 százalékát.

Forrás:autopro.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat