Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

A levegőből veszi ki a benzint

Egy svájci kutatócsoport kifejlesztett egy új eljárást, amivel a levegőből kivont szén-dioxid hidrogénnel elegyíthető. Így létrehozható egy kevésbé gyúlékony, biztonságosan szállítható és tárolható üzemanyag.

Bár a hidrogénre előszeretettel hivatkoznak a jövő üzemanyagaként, nem szabad megfeledkezni róla, hogy a hidrogéngáz erősen gyúlékony, így csak nagy nyomás alatt tárolható vagy szállítható. Az efféle problémák viszont megnehezítik a gáz szélesebb körű elterjedését.

Az EPFL kutatói olyan rendszert fejlesztettek, ami két kémiai reakcióra épül. Az első fázisban a hidrogént hangyasavvá alakítják; ez folyékony formában kevésbé gyúlékony a benzinnél, és a tárolása is egyszerűbb. A második reakció állítja vissza a hidrogént az eredeti formájába. Ezzel a technológiával ráadásul a levegőből kivont szén-dioxidból hasznos vegyszereket állíthatnak elő.
Két lépésből hidrogén

Gabor Laurenczy kutatócsoportja már korábban is sikerrel alakította át a hangyasavat hidrogéngázzá. Erről a fejlesztésről számos cikk született, de egy olyan rendszerre is szükség lenne, amivel a hidrogéngázból lehet hangyasavat készíteni. Mostanra ezt is sikerült kifejleszteni - részen az EOS Holding finanszírozásának köszönhetően.

A kutatók egy lépésből szintetizáltak hangyasavat; ehhez hidrogént, illetve a levegőből kivont szén-dioxidot használták. A végeredmény más módszerekkel is elérhető, de ezek több lépésből álló folyamatok, amiket bonyolult kivitelezni, és közben számos nemkívánatos melléktermék keletkezik.

A svájci fejlesztők módszere ezzel szemben csak két kémiai reakcióból áll; a folyamatban nem veszik el semmi. A kutatók most egy olyan integrált rendszeren dolgoznak, amivel az energia biztonságosan előállítható, tárolható és szállítható.

Forrás:index.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat