Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Új trend: hobbiból „közmunka”

Az angoloknál és a németeknél egyre többen vállalnak – kikapcsolódás, testmozgás céljából – különleges parkgondozást. A Green Gym nyomán a közparkok megszépülnek, a résztvevők pedig egészségesebbek lesznek.

De jó is lenne kiszabadulni a légkondis épületekből, friss levegőt szívni és csak úgy egy kicsit mozogni! Aki sokat ül az irodájában vagy otthon a számítógép előtt, az már nem biztos, hogy a drága konditermek izzadtságszagú levegőjét, a tükörfalakat és a gépeket tartja a legjobb kikapcsolódásnak.

Egy parkban viszont ingyen juthat friss levegőhöz, mozgáshoz, ráadásul tehet valamit a társadalomért és a közvetlen környezetéért. Ezt ismerte fel  a kilencvenes évek végén a brit The Conservation Volunteers nevű jótékonysági szervezet. Az angoloknál évszázados hagyománya van a kertészkedésnek és a sportnak. Miért is csodálkozunk, hogy ők fejlesztették ki a ma már védett Green Gym (zöld fitneszstúdió) mozgásformát. Jelenleg több mint ötven angol parkot gondoznak a zöld fitnesz tagjai, pedig a mozgalom licencét pontosan követni kell, ha valaki ezt a nevet akarja használni.

A Green Gym csoport önkéntesei legalább heti egy alkalommal találkoznak, és egy-négy órát töltenek együtt. Hogy mi is történik eközben, azt pontosan leírja a kézikönyv. Akkreditált edző dolgozik a csoporttal és a "tool talk" az első lépés, vagyis a kerti szerszámok használata. Ezt követi a bemelegítés, például az "öleld át a fát", persze csak képzeletben vagy az evezés. És kezdődik a munka: gyomlálás, ültetés, festés, éppen minek van szezonja. A szünetben télen meleg tea, kávé, a nyári melegben frissítő ital várja a résztvevőket. Lehet egy kicsit társalogni, majd folytatódik a munka. Szerencsére nincs előírt teljesítményminimum. A szerszámok leadása után jön még egy kis lazítás, nyújtás, a jól végzett munka öröme és mindenki indul haza.

Fontos, hogy a Green Gym semmiképpen nem a hivatásos kertészek munkáját végzi. Az önkéntesek csak a parkok egy részét gondozzák, kiegészítő munkát végeznek a városi kertészettel egyeztetve. A kézikönyv szerint azok a parkok jöhetnek számításba, melyek "városi környezetbe ágyazva" terülnek el és a "várostól kevésbé intenzív gondozást kapnak".

Az oxfordi egyetem három évig figyelte a projekt résztvevőit Oxfordshire-ben és Sussex-ben és megállapította, hogy azok, akik rendszeresen jártak a Green Gym csoportba, azok szellemileg és fizikailag is kedvező változásokat tapasztaltak. Jelentősen javult a szív- és érrendszeri állapotuk, csökkent a vérnyomásuk, erősödött az izomzatuk, háromszor több kalóriát égettek el egy óra alatt, mint egy step aerobic órán, javult a kedélyállapotuk, már az első három hónapban csökkent a csípő-derék méretarányuk.

Nagyon fontos az is, hogy a résztvevők olyan vegyes társaságra leltek, ahol versengés nélkül jól érezhetik magukat. Az angol lady, a német professzor és a vendégmunkás vagy a munkanélküli asztalos egyformán örül a közös munka eredményének, miközben a társadalmi különbségek a saras gumicsizmában teljesen eltűnnek.

Forrás:hvg.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat