Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Téli vetés? Nem lehetetlen

Kerti munkára csábít az enyhe téli idő. Néhányan úgy okoskodnak, hogy bizonyos növényeket elvetni is érdemes most.

A szakértő szerint nem kizárt, hogy a téli vetés eredményes legyen, de azért vannak kockázatai.A rendkívül enyhe időjárás nem kedvez a már földben lévő magoknak, hiszen nem védi a hótakaró a kártevőktől, de többekben felmerült, hogy az őszi vetést akár most is elvégezhetnék. Az Út a Jövőbe honlap szakértője egy kérdésre válaszolva adott tanácsot erről.
Vannak olyan zöldségek, amelyeket ősszel, általában szeptembertől lehet vetni, így télire már megerősödhetnek a növények, és télen, illetve kora tavasztól szedhetők. Ilyen, télen szedhető zöldség a rukkola, a mangold, a petrezselyem és a sárgarépa. Tavaly – véletlenül elpotyogtatott magokból – kikelt a veteményesben a spenót, a koriander és a kapor is.
Van olyan lehetőség is, hogy a magokat november végétől kezdve, ha jó az idő akár december közepéig is vetjük. Ez a tél alá vetés. A lényeg ekkor az, hogy a magok a téli csapadéktól a talajban megduzzadjanak, de ne csírázzanak ki. Akkor keljenek ki, amikor tavasz táján számukra már optimális a hőmérséklet. Az ilyen növények hatalmas időbeli előnnyel indulnak.
Tél alá vethető fajok: petrezselyem, sárgarépa, tavaszi saláta, madársaláta, zöldborsó, spenót, sóska, és a szakirodalom szerint lehet próbálkozni a káposztafélékkel is.
Mindez azt jelenti, hogy ezek a növények többé-kevésbé fagytűrők, de csíranövény állapotukban ezek sem bírják az erős fagyokat. Ha tehát a tél folyamán vetünk, akkor kockáztatunk. Ha enyhe idő következik, a magok kicsíráznak, ám ha utána erős fagy érkezik, akkor a vetésünk elpusztul. Ha a rövidebb-hosszabb hideg periódust felmelegedés követi, majd ezt követően enyhe marad az idő, akkor nyertünk több hetet a veteményezéssel, vagyis sokkal korábban indulhat a szedés is.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat