Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

A szintetikus kozmetikumok uralma

A The Story of Staff Program egy videóban foglalta össze – meglehetősen szókimondó stílusban – a kozmetikai termékek történetét, illetve azt, mi mindent tartalmaznak ezek a termékek, és milyen hatást fejtenek ki fogyasztóikra és a környezetre.

Az alábbi videót végignézve bizonyára sokan érzik szükségét az alternatív megoldások keresésének. Erre nyújtanak megoldást a biokozmetikumok.A biotermékek ugyanis nem csak a táplálkozásban, de a kozmetikai termékek területén is hódítanak. A kozmetikai cikkeknek szigorú előírásoknak kell megfelelni, hogy megkapják a bio minősítést, bár ez általában a termék árában is megmutatkozik. A különbség a szintetikus alapanyagokhoz képest érezhető: kevesebb allergiás reakció, kipirosodás, foltosodás, stb. Fontos kitétel, hogy figyelembe vegye az ökoszisztémát és az előállítása során ne szennyezze a környezetet.

PAN COSMETIC ORAMA_4562406A biokozmetikumok alapvető anyagai olyan organikus összetevők, melyek a természetben fellelhető anyagok, leggyakrabban mezőgazdasági, erdészeti termelés során képződnek. Nem mindegy azonban, hogy ez a termelés milyen minőségű. Nagyon fontos, hogy az alapanyagok előállítása az ökoszisztéma tiszteletben tartására épüljön, vagyis nem mérgezi a környezetet mesterséges anyagok alkalmazásával, még a nagyobb terméshozam elérése érdekében sem. Tehát a termelés mentes mindenféle műtrágyától (ezt szerves, állati eredetű trágyával pótolják), a permetezőszerek is természetes alapúak (például csalánlé). A génmanipuláció nem ismert fogalom a biokozmetikában. Természetesen a kifejlesztés és az előállítás során is szigorúan tilos állatkísérleteket folytatni.

Érdemes azonban odafigyelni, ugyanis sajnos nem minden magát natúrnak vagy bionak hirdető kozmetikum az, amit ígér. Jelenleg csak egyes minősítő szervezetek jelöléseiben bízhatunk meg. Ma bárki ráírhatja a termékére hogy az natúr, természetes, bio, organikus, mindenféle vizsgálat és jogi eljárás nélkül. Sok esetben maga a hangzatos, megtévesztő márkanév és grafika sugallja a természetességet, holott gyakran az összetevők alapján (INCI lista) egyértelműen kiderül, hogy erről szó sincs. A káoszt tovább fokozza, hogy maguk a minősítő szervezetek előírásai is különböznek egymástól és a natúr illetve bio kifejezés kritériumai sincsenek jogilag meghatározva. Ha másban nem is, abban biztosak lehetünk, hogy az adott termék megfelel az azt minősítő szervezet előírásainak.

Általánosságban elmondható, hogy a valódi bio/natúr kozmetikumok legfőbb jellemzője, hogy nem tartalmaznak szintetikus tartósítószereket (pl: parabének), ásványi olaj származékokat, szintetikus szín- és illatanyagokat, valamint génmanipulált összetevőket. A szín- és illatanyagok, emulgeáló és konzerváló anyagok természetes eredetűek. Tilos a szintetikus fényvédők alkalmazása. Tilos besugárzással tartósítani a termékeket. Tilos az INCI listában a fantázianevek alkalmazása (ezek olyan „titkos” összetevők, amit a nagy márkák előszeretettel valamilyen fantázianéven levédetnek, hogy ne lehessen tudni pontosan mi is a receptúra).

Bio-/natúr kozmetikumokra vonatkozó védjegyek, melyekben bízhatunk:

    ECOCERT (francia)
    Soil Association (angol)
    Demeter International (német)
    ICEA (olasz)
  COSMOS(egységes minősítő rendszer 2015-től)
    BDIH (német)
  NaTrue (Cosmos-standard„vetélytársa”,EU)
   Biokontroll Hungária
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:survivenviro.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat