Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Újévi fogadalmak

Január eleje az újévi fogadalmak ideje. Nézzünk néhányat a környezettudatosság jegyében.


1. Kevesebbet vásárolj, és mindezt tudatossággal párosítsd


Ellenőrizd a termékeken található címkéket. Keresd azokat a márkákat és termékeket, melyek tükrözik környezetbarát életmódodat. Odafigyeléssel számos különbséget fedezhetsz fel a leghétköznapibb termékek (pl.: mosószer) összetevőiben. Ne rohanj megszerezni a legújabb elektronikus kütyüket. A világ minden területén rengeteg garázs és pince zsúfolásig van tele azokkal a tárgyakkal és kacatokkal, melyekre valójában soha sem volt szükségünk – a megoldás: ne vásárolj újabb limlomot. Fontos, hogy támogassuk azokat a termékeket és márkákat, melyek az általunk képviselt értékekkel és szemlélettel bírnak (kerüld el a hipermarketeket). Ne légy a divatvilág és a marketing eszközök áldozata. Keresd a többfunkciós termékeket, így érhetsz el kevesebb holmival több hasznos funkciót.

2. Keresd a helyi termékeket



Vásárolj a helyi boltokban a hipermarketek helyett. A zöldséget és a gyümölcsöt a helyi termelőktől vagy gazdaságból szerezd be. Bútorokért vagy lakás dekorációért keress fel helyi mesterembereket. Azon termékek, melyek leginkább fenntartható erdőgazdálkodásból nyert fából készülnek, a legjobb minőséggel jellemezhetőek. Segítsd a helyi kiskereskedőket azzal, hogy tőlük vásárolsz.

3. Figyelj oda még jobban az újrahasznosításra és az újrafelhasználásra



Próbálj plusz lépéseket tenni azért, hogy a számodra már szükségtelenné vált tárgyak a helyi újrahasznosítási lánc elemeit képezzék ahelyett, hogy a hulladéklerakón végeznék. Továbbá próbáld mellőzni a papír törlőkendők használatát, illetve a kisebb kiszerelésben kapható, műanyagból készült termékeket, így például a palackos vizet. Kezdheted apró dolgokkal, mint pl.: újrahasználható törlőkendő, újrahasználható vizes- és üdítős palack, valamint újrafelhasználható bevásárlótáska. Kis dolgokkal és változtatásokkal nagy változásokat lehet előidézni.csinald-magad-kertek-avagy-eljen-az-ujrahasznositas-21664

4. Próbáld még jobban beépíteni életedbe a fenntarthatóság elveit



Szereld fel otthonodat programozható termosztátokkal, ezzel időt és energiát is spórolhatsz. Kezdj el kertészkedni, és amennyiben lehetséges, termeld meg saját zöldség és gyümölcs szükségletedet. Ha nem kertes házban élsz, próbálj meg tárolóedényben kialakítani egy kis kertet, vagy konyhai fűszereket termeszteni. A kertészkedés nem csak alakodra, de pénztárcádra is jótékony hatással lesz. Vásárolj használt ruhadarabokat és tárgyakat, így nem csak pénzt spórolhatsz, hanem egyéni karaktert és stílust kölcsönözhetsz otthonodnak és ruhásszekrényed tartalmának. Ha a vízparton vagy az utcán vagy, segítsd azzal a helyi közösséget, hogy felszedsz néhány elszórt szemetet – sosem lehet elég a tiszta és természetes területből.

5. Autózz kevesebbet és környezetbarát módon



Légy tudatában vezetési szokásaidnak. Az autósok tudatos vezetéssel növelhetik az egy tankolással megtett távot és csökkenthetik a kibocsátott szennyezőanyagok mennyiségét. Csak semmi gyors indítás és fékezés. Menjetek többen egy autóval (használjátok külföldön a HOV sávokat) és alkalmazzátok a tempomat berendezést. Ha csak kis távolságra van a munkahelyed az otthonodtól, illetve az élelmiszerbolt is a közelben található, ülj biciklire, hiszen ezáltal nem használsz üzemanyagot és nem bocsátasz ki káros szennyezőanyagokat. A következő autód üzemanyag takarékos legyen.

Forrás:survive.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat