Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Évente 39 kiló ételt dobunk a kukába

Nagyban megy a pazarlás, a magyarok évente fejenként 39 kilogramm élelmiszert dobnak a kukába. Világszinten több mint egymilliárd tonnáról van szó. Az Európai Unió drasztikusan csökkentené a pazarlást, de még nem tudják, hogyan.

Etikai, környezetvédelmi és gazdasági problémákat is okoz világszerte az élelmiszer-pazarlás – írja az mno.hu. Miközben minden országban vannak éhezők, mégis több tonna élelmiszert dobnak ki a háztartások, amelyből ráadásul jelentős mennyiségű szén-dioxid is keletkezik – mondta a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi karának docense. Dr. Borbély Csaba hozzátette, minél fejlettebb egy ország, annál több – még elfogyasztható – étel kerül a háztartásokból a szemétbe.
Magyarországon a háztartásokban keletkező, egy főre jutó évi élelmiszer-hulladék körülbelül 39 kilogramm. Ennek az az oka, hogy nem vagyunk elég tudatosak. Több odafigyeléssel, a reklámokkal szembeni ellenállással, a hűtőszekrényt többször átnézve, megtervezetten vásárolva lényegesen csökkenteni lehetne a kidobott étel mennyiségét. (Nézze meg az egyes nemzetekre jellemző heti családi fogyasztásról készült szemléletes képekethttp://hir.ma/kulfold/szines-hirek/a-globalis-elelmiszer-korkep-csaladi-fotokon/86614.) Az is megoldás lehetne, ha olyan emberekhez juttatnánk el a felesleget, akik szívesen elfogyasztanák – hangoztatta a szakértő.
Mindenesetre az Európai Unió 2014 és 20 közötti időszakra megfogalmazott akcióterve leszögezi, drasztikusan csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást, ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátását is felére kell mérsékelni. A konkrét programok később alakulnak ki.

T.L.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat