Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Fegyverropogás közepette telepítettek 573 ürgét

Visszavárják a Kerecsensólymokat a Balaton-felvidékre.


A Keleti-Bakony kiemelt fontosságú élőhelyeinek helyreállítását szolgálja az a most zajló program, amelyet az Európai Unió 1,6 millió euróval támogat. A területen intenzív katonai tevékenység folyt, de jelenleg is zajlanak lőgyakorlatok. Ilyen körülmények között hajtottak végre többek között sikeres ürgetelepítést, amellyel a kerecsensólymok visszatelepülését remélik a szakemberek.
A HM Védelemgazdasági Hivatalának jogelődje 2008-ban csaknem 1,6 millió euró támogatást nyert az Európai Unió LIFE+ Programjában a kiemelt fontosságú élőhelyek megőrzésére és helyreállítására a Kelet-Bakony térségben. A projekt ugyan 2014 júliusában zárul, de a konzorcium – amelynek tagja a HM Veszprémi Erdőgazdasági Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aquaprofit Zrt. – máris jelentős eredményeket jelenthet be.
Kiemelték a négy ütemben folytatott ürgetelepítést, amelynek során összesen 573 állatot sikerült a Tihanyi-félszigetről Bakonykúti, Öskü és Várpalota térségébe áttelepíteni. Ez az akció nemcsak a faj fenntartásához és az állomány erősítéséhez járult hozzá, hanem táplálékforrást jelent a térség ragadozó madarainak. Távlati célként hozzájárulhat ahhoz, hogy a kerecsensólyom ismét megtelepedhessen itt.


A Keleti-Bakonyban a korábbi aktív katonai tevékenység számos objektum (bunker, lőtorony, stb.) létét igényelte. Az elhagyott katonai létesítmények felszámolása, valamint a területek rekultivációja összesen 37 műtárgyat érintett. A munkálatok során a területről 6 422 tonna, különböző típusú hulladékot szállítottak el.
A Keleti-Bakonyban található lőtereket ma is aktívan használják. A lövészetek során keletkező tüzek továbbterjedésének megelőzésére és az oltási munkálatok segítésére tűzvédelmi zónákat alakítottak ki, illetve víztározó is épült. Az őshonos faállomány visszaállítása érdekében megkezdődött a területen található feketefenyő erdők átalakítása molyhos tölgy és csertölgy magoncok telepítésével. A projekt kivitelezése a területen zajló rendszeres lőgyakorlatokkal és katonai kiképzésekkel összehangolva történik.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat