Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

A remény hal meg előbb, vagy a hal?

A hatalmasra duzzadt halipar, a túlhalászat és a durva halászati módszerek miatt az óceánok halállománya folyamatosan csökken. Ha a tengeri ökoszisztéma teljesen felborul, akkor nemcsak hús, de oxigénhiánnyal is meg kell küzdenünk.

Ha folytatódik a vizek elsavasodása és a túlhalászat, becslések szerint 50 év múlva nem marad hal az óceánokban – írja az origo. A Föld területének 70 százaléka víz, az óceánok élővilága jelenti a bolygó legnagyobb élelmiszerforrását. 1,2 milliárd ember él halfehérjén és több millió ember megélhetése függ a halászattól, ám az elmúlt hatvan évben jelentősen csökkent a halállomány. Annyira, hogy a nagy testű halakból a becslések szerint 90 százalékkal kevesebb él a vizekben, mint a múlt század közepén. A tengerek elsavasodásán és a klímaváltozáson túl a jelenség legfőbb oka a túlhalászat.
A tengeri halak 80 százaléka túlhalászott. A ragadozóhalak 90 százalékát, így a tokhalakat, tonhalakat és cápákat már kifogták a vizekből. Ez utóbbi azért különösen felháborító, mert a cápának kizárólag az uszonyát eszik, ezt vágják le a halászhajókon, majd a cápatetemeket visszadobják a tengerbe – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse. Jelenleg talán a nagyra tartott szusi alapanyag, a kékúszójú tonhal van a legnagyobb veszélyben. Év eleji adatok szerint állománya az elmúlt évtizedek során 96,4 százalékkal csökkent. Nem csoda, hogy a kékúszójú tonhal szerepel a WWF veszélyeztetett tengeri állatainak listáján közvetlenül számos bálnaféle, így a kék bálna és néhány teknős mellett.
Pazarló halászati módszereink is veszélyesek a tengeri élővilágra. A hatalmas halászhajók hálói ugyanis kifognak mindent, ami beléjük akad, legyen az delfin, teknős vagy éppen egy sirály. A kifogott állatok tizedét egyszerűen visszahajítják a tengerbe, persze holtan. Ez egyébként még szerencsés arány, a rákászhajók egy kiló rákért 9 kiló halat pusztítanak el feleslegesen. Minél kevesebb a ragadozó hal, minél több halféle tűnik el a tengerből, annál könnyebben borul fel a teljes ökoszisztéma, és válnak élettelenné területek.
A Föld oxigénkészletének felét, azaz minden második lélegzetünket az óceánok adják – mondja Rodics Katalin. Az élettelen víz azonban nem termel oxigént. A tengeri élővilág pusztulásával az éves globális oxigéntermelés 1 százalékkal csökken. Ez unokáinknak duplán rossz hír.
A halproblémára logikus megoldásnak tűnik a tenyésztés. Ezzel az a gond, hogy a tenyésztett ragadozó halak tengeri halon élnek. Arról, hogy hány kiló halra van szüksége egy ragadozónak, megoszlanak a vélemények. A természetvédők szerint 5 kiló szardínia kell a lazac 1 kilós növekedéséhez, a haltápgyártók viszont ennek csupán a feléről beszélnek. Bárhogy is, minél több a tenyésztett hal, annál több kisebb halat kell kifogni tápláléknak.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat