Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Itt van, ami lenyomja az atomerőműveket!

A képlet egyszerűnek tűnik: nagyobb teljesítmény, kisebb súly, tökéletesített gyártási és installációs folyamatok. Az így elérhetővé váló költségcsökkentés azonban még a szélerőművek gyártásában sem megy egyik napról a másikra. De 2020-ra igen.

A következő években a német Siemens drasztikus költségfaragásba kezd az offshore szélenergia iparágban – jelentették be a frankfurti EWEA Offshore szakvásáron, ahol bemutatták az új, 4 és 6 megawattos teljesítmény-osztályba tartozó új szélturbinákat.

Henrik Stiesdal, a Siemens Wind Power technológiai főnöke a rendezvényen azt mondta, hogy a cég az áram előállítási költségeket az évtized végéig akár 40 százalékkal is csökkenteni akarja. Stiesdal szerint ez azt eredményezi 2020-ra, hogy már technológiát fognak ajánlani az ügyfeleknek, amellyel a tengeri széláramot 10 eurocent/kWh-nál olcsóbban lehet majd előállítani. Ez számtanilag azt jelenti, hogy olcsóbbá válik az offshore szélturbinákkal termelt áram, mint amennyiért néhény hete az Egyesült Királyság és a francia EDF atomerőművi megállapodása szerint 2023-tól a briteknek 35 évig biztosan fizetniük kell. (100 euró/MW vs. 104-105 euró/MW)  
 
A Siemens által Frankfurtban bemutatott, a hatékonyságnövelés felé mutató műszaki újítások egyik sarokpontja, hogy a "nehézsúlyú kategóriába" tartozó 6 MW-os, direkt meghajtású gépük rotorja és gépháza már egyharmadával könnyebb a riválisokénál. A kisebb súly a gazdaságosságot valamennyi projektfázisban növeli, gyártástól a szállításon, alapozáson és installáción át egészen az üzemeltetésig.

Hasonló előnyei vannak a tökéletesített 4 megawattos, offshore fogaskerék-áttételes berendezésnek is, ahol a technológia például a 63 méteres lapátok esetén úgy tesz lehetővé 20 százalékos tömegcsökkenést, hogy a korábbiaknál rugalmasan illeszkedik a nagy szélnyomásokhoz, ergo: jobban működik.

forrás:hvg.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat