Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Madáretetés télen

Hamarosan beköszöntenek a tartós fagyok, s ettől kezdve az énekesmadarak etetése is szükségessé válik.

Nem naptári dátumhoz köthető a madáretetési időszak kezdete vagy a vége, hanem az időjárás alakulásához. Általában akkor kezdődik, amikor éjjelente rendszeresen fagypont alá száll a hőmérséklet. Magyarországon idén ez november utolsó hetétől várható.

A három fő eleségcsoportot egyszerre érdemes alkalmazni: az olajos magvakat, az állati zsiradékokat és az almát. Például a vaj változatosabbá teszi az eleséget és nagyon tápláló. Ezeken kívül vannak alternatív eleségek is.Nem tanácsos kenyeret, péktermék morzsákat az etetőbe helyezni, mert ezek erjedésnek indulnak, és akár bél- vagy gyomorgyulladást okozva a madarak pusztulását is okozhatják. A friss kenyér fogyasztása önmagában nem veszélyes a madarakra nézve, a verebek például igencsak kedvelik, de ha nem frissen, vizesen, állottan eszik meg, gyulladást okozhat.

A madarak gyorsan megtanulják, hol számíthatnak eleségre az etetőkben, s akár távolról is visszatérnek megszokott etetőik közelébe telelni. Ezért nem szabad abbahagyni az etetők már elkezdett feltöltését. Leginkább a kistestű madarak számára veszélyes, ha hirtelen nem találnak táplálékot a megszokott helyeket. Gyakran 5-10 gramm tömegű madarak számítanak az eleségre, s ha – 10 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet higanyszála, túlélésük gyakran azon múlik, találnak-e tápot adó eleséget, s túlélik-e a hideg éjszakát.


A különböző madárfajok különböző módon és helyen szeretnek táplálkozni. A magevők, a rigók, a vörösbegy inkább a talajon, a királykák és az őszapók például inkább az ágakon érzik magukat biztonságban. Ezért több szinten is biztosítsunk télen a madaraknak eleséget. Az etetőknek számos típusa létezik: talajetető, tálcás etető, dúcetető, függő etető, ablak- és párkányetető. Ez utóbbi nem csak kertes házakban, hanem gyakorlatilag bárhol megoldható.
Az étel mellett az itatás is létfontosságú lehet a madarak számára.

Gyermekeknek érdemes megtanítani otthon és az iskolában is a madáretetés alapszabályait. A gyerekek szívesen vesznek részt ilyen “munkálatokban”. Szakkönyvek, tájékoztató anyagok, filmek állnak az érdeklődők rendelkezésére. Sok idős embernek jelentenek kedves társaságot az etetőbe visszatérő madarak. Világszerte számos egyesület – amatőröké és szakembereké – tűzte ki a madarak megfigyelését, szükség esetén gondozását.

Számos madárfaj létszáma csökkent az elmúlt években, így különösen fontos védelmük. Aki teheti, segítse a madarakat, a környezetet, a cinegék, verebek, poszáták, fakopáncsok, vörösbegyek és társaik várják a segítséget.


forrás:hirma.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat