Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Harcba száll az EU a vékony műanyagzacskók ellen

A műanyagzacskók használatának visszaszorítása érdekében minden eszközt bevethetővé tenne a tagállamok számára az Európai Bizottság. Az is szóba került, hogy súlyos termékdíjat vezetnek be, vagy be is tiltják az 50 mikronnál vékonyabb szatyrokat.

A bizottság a csomagolásról szóló uniós irányelv módosítását javasolja annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az 50 mikronnál vékonyabb anyagból készült zacskók alkalmazását. Ezeket a vékony szatyrokat az átlagosnál kevesebbszer használják újra, többnyire a szemétben végzik. A tagállamok ennek érdekében jogi és gazdasági eszközöket is bevethetnének, termékdíjat vezethetnének be vagy akár be is tilthatnák az ilyen csomagolóanyagokat.
Nagyon súlyos és nyilvánvaló problémával vesszük fel a harcot. Minden évben 8 milliárd műanyagzacskó köt ki a szemétben, és okoz hatalmas környezeti károkat – szögezte le Janez Potocnik környezetvédelmi biztos. A politikus szerint néhány ország már remek eredményeket ért el ezen a téren, ha pedig a többi is lépéseket tenne, akár 80 százalékkal is mérsékelni lehetne a környezetbe kerülő zacskók számát.
Brüsszel azt is közölte, hogy 2010-ben 98,6 milliárd szatyor került az uniós piacra, többségük a most visszaszorítani kívánt vékony anyagból készült, amely akár parányi, mikroszkopikus darabokban évszázadokig keringhet a környezetben. Ez olyan mintha minden uniós polgár évente 200 zacskót használna. A leginkább környezetbarát nép ebből a szempontból a dán és a finn, ott évente átlagosan összesen 4 zacskót használnak, míg Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában 466 darab az évi fogyasztás.
(MTI)


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat