Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Árapályból nyernek energiát a skótok

Európa legnagyobb árapályerőműve épülhet meg a skót partoknál, miután a kormány jóváhagyta a beruházást. A végső cél egy 398 megawatt összteljesítményű hálózat, ezzel 42 ezer háztartást láthatnának el energiával. A 22,5 méter magas, 1500 tonnás eszköz optimális esetben 1,5 megawatt teljesítményre képes.

A beruházást a skót szárazföld és az Orkney-szigetek között tervezik. Az építkezés jövő év elején kezdődik, és 2015-re fejeződik be. Első lépésként hat turbinát telepítenek a tengerszoros mélyére, amelyek összteljesítménye 9 megawatt. Ha a rendszer beváltja a reményeket, 2020-ra 86 megawattnyi teljesítményre képes hálózatot építenének ki – ezzel 42 ezer háztartást láthatnának el energiával, azaz a Skót-felföld otthonainak negyven százalékát az árapályerőmű szolgálná ki árammal – írta a Népszabadság.
A kivitelező cég huszonöt éves bérleti szerződést kötött egy 3,5 négyzetkilométeres tengeri területre, ahol a mérések szerint folyamatosan és erőteljesen áramlik a víz. Itt helyeznék el a tengerfenéken az AR1000 turbinákat, a világ legerősebb árapály-generátorait. A 22,5 méter magas eszköz súlya 1500 tonna, a rotor átmérője 18 méter és optimális esetben akár 1,5 megawatt teljesítményre is képes.
A Brit-szigeteknél nem ez az első árapályerőmű. A Siemens már 2008 óta üzemeltet ilyen elven működő generátort az ír partoknál. A hvg.hu korábbi írása szerint az 1,2 megawatt energiát termelő egység 1500 közeli háztartást lát el a szükséges árammal.
A Föld egyes helyein akár a 15 métert is elérheti az apály és a dagály szintkülönbsége, máshol alig észrevehető. Az alacsony fenntartási költségű gépek rotorjai folyamatos, egyenletes mozgást végeznek a tengerben, az őket hajtó vízáramlás akár napi 20 órán át lehetővé teszi az energiatermelést.

TL


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat