Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Betétdíjat vetnének ki a joghurtos poharakra

Betétdíjassá válna az ásványvizes palack és a joghurtos műanyag csésze, általánosan 30 forint lenne valamennyi betét díja.

Ezzel kevesebb szemét keletkezne és sokkal több pénz keringene a gazdaságban – ígéri Illés Zoltán környezetügyi államtitkár. A tervezett rendszer buktatóira figyelmeztet Szilágyi László, független országgyűlési képviselő, aki szerint az olcsó terméknek számító joghurtok árába nem lehet beépíteni a betétdíjat.
Tízmilliárd forintos beruházással alakítaná át a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a betétdíj rendszerét, ami a számításaik szerint évi 90-100 milliárd forintos forgalmat generálna. Az egységesen 30 forintos betétdíjat az üvegeken és a PET-palackokon túl a műanyag joghurtos poharakra is kivetnék – írta a HVG. Ezt Illés Zoltán környezetügyi államtitkár vázolta fel a Magyar Hírlapnak, hozzátéve, hogy minderre a szaktárca a 2014-es választásokat követően kerítene sort.
Illés szerint a rendszer jelentős környezetvédelmi hasznot hozna, a fenntartása nem terhelné sem a költségvetést, sem a fogyasztókat, mert utóbbiak az első visszaváltós palack árát kifizetik, és utána átállnak a cserére.
A joghurtos poharak bevonása a betétdíjas rendszerbe teljesen új számomra – mondja Szilágyi László, független parlamenti képviselő, környezetvédelmi aktivista. Az ötlet szerinte két szempontból is irreális: a relatíve olcsó termék árába nem lehet 30 forintos betétdíjat beépíteni, amiért már vállalnák az emberek a szelektív gyűjtést. A flakonok tisztítása miatti plusz vízterhelés is probléma, ráadásul a feldolgozó kapacitás is hiányzik – magyarázta a politikus, aki szerint „a betétdíjat az üdítőitalok területén réges-rég be kellett volna vezetni, az ásványvizes lobbinak viszont még biztosan lesz egy-két szava egy olyan visszagyűjtési rendszerhez, ami 30 forintos betétdíjon alapul”.

T.L.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat