Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Ne moss 30 C-on!

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a környezetkímélő és olcsóbb, 30 C fokos gépi mosás ideális körülményeket teremt a baktériumok szaporodásához, amelyek a mosógépben maradva újabb adag ruhát fertőznek meg.

Dr. Lisa Ackerley higiéniai szakértő megállapítása szerint a gép belsejében élő mikroorganizmusok számára az alacsony mosási hőfok ideális szaporodási körülményeket teremt. Ráadásul a további mosások vízébe is belekerülnek, így két evőkanálnyi vízben akár egymillió is lehet belőlük.
A mosógép- és mosószergyártók folyamatosan azt reklámozzák, hogy a 30 C fokos mosással megóvjuk a környezetünket és a pénztárcánkat. Ez valóban így van, de ezzel együtt az egészségünket is veszélyeztetjük.
A The Daily Mail online kiadása utánajárt, mit jelent a 30 C fok a mosógépben. Dr. Richard Neale higiéniai szakértő elmondta, kísérleteik során a 30 fokon inkubált mikroorganizmus-tenyészetek gyors szaporodásnak indultak. A bacilusokat mikroszkopikus spórák, vagyis csírák terjesztik. A legtöbb antibiotikumnak ellenálló Clostriduim difficile (C. diff), illetve a sokáig állni hagyott ételen, például a rizsen megtelepedő Bacillus cereus, de a rettegett biológiai kór, a lépfene halálos fertőzést okozó baktériuma is jó túlélési rátákat mutat alacsony hőmérsékleten.

 
A magasabb hőfok azért is tisztít jobban, mert forró vízben a textilszálak megdagadnak, és kitaszítják a szennyeződést. Harminc fokon ez nem történik meg.
A szakértő hangsúlyozta, hogy a zsíros bőr faggyúját, amely a ruhák gallérján is nyomot hagy, a legtöbb mosószer ilyen langyos vízben nem távolítja el, pedig ebben a fehérjében kitűnően szaporodnak a mikroszkopikus élőlények.
Annak érdekében, hogy megszabaduljunk ezektől a nem kívánatos vendégektől a poliészter anyagokat 65 C fokon 10 percig, míg a pamut anyagokat 71 C fokon 3 percig kell tartani, hogy kielégítő eredményt kapjunk.
Mairwen Jones textiltechnológus rámutatott, a biológiai tisztító anyagok irtják leghatékonyabban a csírákat. Tehát ha valóban tiszta ruhát szeretnénk, felejtsük el a langyos mosást. Ha pedig az egészségünk és a környezetvédelem egyaránt fontos számunkra, nyúljunk vissza nagyanyáink mosóteknői mellé, és használjunk ismét mosószappant.


Ez a kíméletes tisztítószer a modern gépekben is ugyanolyan jól használható. Mivel csak természetes anyagokat tartalmaz, a bőrgyógyászok is előszeretettel ajánlják azoknak, akiknél a gyári mosóporok bőrirritációt váltanak ki. A különböző vegyi anyagokkal ellentétben, amiket a fehérítő vagy folttisztító mosószerek tartalmaznak, a mosószappan nem roncsolja a szövetszálakat, a legkényesebb selyemruhát is nyugodtan tisztíthatjuk vele.
Az elfeledett csodaszer mellett szól, hogy az ára is nagyon kedvező, a 200 grammos kiszerelés például 230 forint körüli áron kapható, és bármilyen foltot képes eltüntetni. A kémiában nátrium-perkarbonátként ismert háziszappan újra fehérré varázsolja a beszürkült fehérneműket, az pedig csak hab a tortán, hogy az élővizekbe jutva teljesen lebomlik, így nem borítja fel az ökológiai egyensúlyt sem.
A mosószappant a mai igényeknek megfelelő állagúvá alakításához nem kell mást tenni, mint lereszelni a szappant, majd mosáskor nagyjából két evőkanálnyi mennyiséget a mosószer-adagolóba tölteni. Ha fokozni akarjuk a hatást, egy evőkanál mosószódát is hozzáadhatunk az egyébként is remek tisztítóerővel bíró reszelékhez. A mosószóda, amit a mosószappan is tartalmaz, lágyítja a vizet, ami azért fontos, mert a kemény vízben még a legdrágább mosóporok sem képesek kifejteni folttisztító hatásukat. Egy félkilós mosószóda ára körülbelül 250 forint, így egy nagymosás még ezzel együtt sem kerül többe 60 forintnál.
Ha az öblítést is szeretnénk természetes és olcsó alternatívával kiváltani, használhatunk ecetet, ami még a festett anyagok színét is felélénkíti. Ne aggódjunk, a szúrós szag nem marad meg a ruhákon, ha pedig az öblítők virágos illatát hiányoljuk, csepegtessünk az ecetbe egy kevés illóolajat.T2


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat