Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Új napelemparkok épülnek itthon

Nő a megújuló energiaforrások használata Magyarországon. Ópusztaszer külterületén és Balástyán várhatóan szeptemberre, míg a Pécs melletti Tüskésréten októberre készül el egy-egy napelempark.

A helyszín kiválasztása során a napsütéses órák száma volt a döntő szempont, így esett a választás a Dél-Alföldi régióra, és azon belül is a kisteleki kistérségre. Magyarországon a sugárzási adottságok, valamint a napos órák száma európai viszonylatban is kedvező, viszont igen jelentős kihasználatlan lehetőségeink vannak.
Ennek orvoslására a németországi Sybac cégcsoport hazai leányvállalata, a pécsi székhelyű Napfény Magyarország Kft. több helyszínen is elindította a napelemparkok építését.
Augusztus 10-én Ópusztaszer külterületén megkezdődött a tereprendezés, a kerítés felhúzása, majd, augusztus 13-án Balástya külterületén is kezdetét vették a kivitelezési munkák. A projekt keretében parkonként 499 KW névleges teljesítményű napelemtelepre közel 2000 darab 250 Wp-s (várható legnagyobb üzemi teljesítményű) napelemet helyeznek el.
A napelempark létesítésének segítségével – a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítva – megújuló energiaforrással, környezetbarát módon állítunk majd elő az elektromos hálózatba visszatáplálható villamos energiát, amelynek átvételére már rendelkezünk a szolgáltató együttműködési szándéknyilatkozatával – nyilatkozta a Délmagyar.hu-nak a cég ügyvezetője. Sarkadi Gábor szerint 2013. szeptember 30-án befejeződik az építés, és megkezdi üzemszerű termelését a 2 napelempark.
A Pécs melletti Tüskésréten októberre tervezik a naperőmű átadását. Jelenleg a terület rekultiváció alatt áll. A tervekben egy 7 megawattos naperőmű építése szerepel, ami nagyjából kétezer család éves fogyasztását fedezi.
Később Albertirsán is szeretnének egy nagyobb napelemmezőt létrehozni, míg Szank környékén 6 tanyát már elláttak 4 kilowattos rendszerekkel.
Az Európai Unióban ebben az évben előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások, hiszen a tagállamok 2020-ig vállalták, hogy a teljes energiaellátás 20 százalékát ezekből fedezik majd. Ezen belül hazánk 14 százalékos részarányt célzott meg a napenergiát illetően. Ugyanakkor ehhez az is kell, hogy jóval egyszerűbb, átláthatóbb legyen a nagyobb erőművek engedélyeztetési eljárása, hiszen ma egy 500 KW-nál nagyobb teljesítményű elemmező létrehozása a bürokrácia miatt rendkívül lassú és nehézkes – mutatott rá a vezető.


T2


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat