Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Erőteljes olvadás Grönlandon

Mindössze négy nap leforgása alatt a grönlandi jégtakaró teljes felszínét érintő, a történelem során soha nem látott ütemű olvadás következett be.

A NASA földmegfigyelő műholdjai az Északi-sarkkör környékén készítettek felvételeket a napokban, és a Grönlandról készült képek riasztó képet mutatnak. A sziget jégtakarójának jelentős része alig néhány nap alatt olvadt el. Ilyen mértékű olvadást nem tapasztaltak a kutatók az elmúlt 30 évben.


Grönland jégtakarója folyamatosan olvad a globális felmelegedés miatt, azonban arra, hogy az olvadási ráta az átlagos 40 százalékosról mindössze 4 nap alatt 97 százalékra ugorjon fel utoljára 1889-ben volt példa. A NASA illetékes szakembere először műszaki hibára gyanakodott mikor meglátta a mérések eredményét. "Azt kérdeztem a kollégáktól, hogy biztosan jó adatot olvastunk-e le, vagy az én szememmel van komoly gond? Egyszerűen nem akartam elhinni, amit láttam." - nyilatkozta Son Nghiem, a NASA kaliforniai Jet Propulsion laboratóriumának munkatársa.


Az nem szokatlan, hogy a grönlandi jégtakaró egy része elolvad, hiszen a kisebb földrésznyi szigetet borító jégnek körülbelül a fele szokott nyaranta kisebb-nagyobb mértékben olvadni. Ami aggasztó, hogy most hatalmas mennyiségű jég olvadt el elképesztően rövid idő alatt.


A különös olvadás július 8-án kezdődött a műholdképek tanúsága szerint, és a sziget valamennyi jéggel borított részét érintette. A tudósok egyelőre vitatkoznak azon, hogy mindez a globális felmelegedés egyértelmű jele lenne, vagy esetleg egyéb természeti jelenségek is közrejátszhatnak.


forrás:wwf.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat