Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Hírek

Mennyibe kerül a napelem a tetőmre?

Németország, Ausztria egyes vidékein szinte minden épület, lakóház, csűr, közintlézmény tetején ott virít a sok napelemtábla. Nálunk is terjednek a minierőművek - vajon mennyibe kerülne az ön házán egy ilyen rendszer?

A kínai dömping jelentősen leszorította a napelemek árát Európában; a német, francia, japán, koreai gyártóknak muszáj volt tartani a lépést a kínaiakkal, hiába gyártottak magasabb költségen. Az EU által bevezetett védővám miatt már várható a trend visszafordulása, de most még elmondható, hogy olcsóbb a napelemes áramtermelés, mint valaha. De mit is jelent ez pontosan? Hány forintért mennyi áramot kap az ember?

Nos; akár családi ház, akár társasház tetejére, netán szabad földre, állványra szeretne valaki napelemes áramtermelő rendszert, hozzávetőleg az 5-600 000 forint per kilowatt-csúcsteljesítmény (kWp) ökölszabályával számolhat. Ez azt jelenti, hogy optimális körülmények között egy havi 14-15 ezer forintos villanyszámlát kinullázó, 3 kilowatt teljesítmény leadására képes, 12 napelemtáblából álló rendszer telepítése már 1,6-1,8 millió forintból kiépíthető, engedélyeztethető, a hálózatra köthető. Harmincezres villanyszámlát hárommillió forint körüli beruházással nullázhatunk ki. (A kivitelezők szinte mindegyike kulcsrakész átadást vállal, vagyis elintézi az oda-vissza számláló villanyóra cseréjét és az adminisztrációt az áramszolgáltatóval.)
Természetesen ennél olcsóbban és drágábban is lehet rendszert telepíteni, ez az ár megbízható gyártótól származó, nem kínai márkákra már elérhető.

A napelem által megtermelt és a hálózatra feltöltött energia és az általunk a hálózatról fogyasztott elektromos energia különbségét évenkénti elszámolással lehet rendezni a szolgáltatóval. Ha többet termeltünk, ő fizet nekünk, de nem érdemes erre alapozva túlméretezni a rendszert. A szolgáltató kWh-nként a rendszerhasználati díjakkal csökkentett árat, vagyis a mi villanyszámlánkon szereplő egységár kb. 60%-át fizeti ki, ráadásul ez az összeg még adóköteles jövedelemnek számít!

1,7 millió forint havi 14 ezres villanyszámla helyett. Egyszeri kiadásnak sok, befektetésnek viszont nem rossz. Mivel jól méretezett, a fogyasztást épp fedező rendszer esetén az éves villanyszámla lenullázható, inflációval, „rezsicsökkentéssel”, az energia árának várható emelkedésével és a rendszer teljesítményének lassú csökkenésével (10 év alatt kb. 10%) nem számolva, elnagyolt kalkuláció szerint bő tíz év alatt visszajön a rendszer ára.

Ha hihetünk a napelemes cégek számításainak, úgy az inflációt, az eddigi áram-áremelkedési trendeket a jövőbe vetítve a durva kalkulációnál sokkal jobb, 7-8 éves megtérülést feltételezhetünk. Mivel a napelemes rendszerek jellemzően még 25 év után is 80%-os teljesítményen képesek működni a gyári garancia szerint, innentől kezdve ingyen van az áram – a megspórolt havi villanyszámlát pedig berakhatjuk mondjuk valami jó kis nyugdíjszámlára. Jó kis üzlet ez, csak legyen elég napsütötte hely a tetőn!

Forrás:hír24.hu/Rácz Tamás


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat