Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Falu

FENNTARTHATÓ ÉLETMÓDRA ÖSZTÖNZŐ BIOMIMETIKUS ÉLETMÓD KÖZPONT (BÉK®) LÉTREHOZÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI TÉRSÉGBEN

A Sokoró Natúrzóna Nonprofit Kft. az Európai Unió és a Magyar Állam 125 295 500 Ft összegű támogatásával egy olyan Biomimetikus Életmód Központot hoz létre és üzemeltet, melynek célja a fenntartható életmód népszerűsítése.

A Biomimetikus Életmód Központ (BÉK®) kialakítására és üzemeltetésére az észak-dunántúli térségben, a Győr közelében fekvő Felpécen kerül sor. A központ tervezett vonzáskörzete a Nyugat- és Közép-dunántúli Régió, szűkebben Felpéc 50 km-es körzete: Győr, Mosonmagyaróvár, Komárom, Pápa, Veszprém.
A központ tanácsadással, képzések, előadások, fenntarthatósági programok szervezésével foglalkozik. Legfontosabb demonstrációs eszköze maga a BÉK® épülete és annak környezete, ahol számos, rendszerbe szervezett megújuló energiát hasznosító eszközt, berendezést ismerhetnek meg a látogatók. Az épület megújuló villamos energia rendszere 3 elemből áll: napelem, szélgenerátor és lineáris gőzgenerátor. A fűtést biomasszakazán, tömegkályha és talajkollektor biztosítja. A központ segítségével az érdeklődők, látogatók képet alkothatnak a megújuló energiaforrásokat felhasználó eszközök működéséről, számszerűsíthető teljesítményéről, alkalmazási lehetőségeiről, valamint az általuk biztosított pénz- és energiamegtakarítási lehetőségekről.
A központ egy tájba illeszkedő földházban fog működni, melynek kiváló a fajlagos hőveszteségi mutatója. A földház tetejét növényzet borítja, így a zöldtető előnyös tulajdonságai is bemutathatók. A központot fenntartható, kevés gondozást igénylő, ugyanakkor őshonos növény- és állatfajokban gazdag kert övezi.
A központ munkatársai a fenntartható életmód alábbi elemei köré tervezik a népszerűsítő tevékenységeket:
energiahatékonyság,
megújuló energiák,
környezettudatos építkezés,
hulladékkezelés,
szennyvízkezelés,
komposztálás,
fenntartható kert,
biotáplálkozás és -életmód.

A projektben résztvevő szakemberek szeretnék bevezetni a biomimetikus (természetutánzó) rendszerek fogalmát is a fenntartható életmód jellemzői közé. A központ „anyagcseréje” a természet elvét követve körfolyamatokba rendeződik (pl. a szerves hulladékok helyben történő újrafelhasználása). A földház energiaigényét közvetlenül, illetve közvetve a nap segítségével fedezi, a zöldtető és a kert pedig elősegíti a környezet biodiverzitásának növelését. A projekt célcsoportja egyrészről a tettre kész, megújuló energiák iránt érdeklődők (szakemberek, intézményvezetők, oktatási intézmények, egyetemi hallgatók) akik elősegíthetik a kitűzött célok megvalósítását, valamint azok a családok, akik szeretnék fenntarthatóbbá tenni az életmódjukat, egyúttal csökkenteni az energiaszámlájukat.
Összességében elmondható, hogy a központ működtetésével a fenntartható életmód kialakításához nélkülözhetetlen komplex szemlélet kialakítását, fejlesztését szeretnék elérni minél szélesebb körben, mellyel elősegíthető a megújuló energiák helyi felhasználásának növekedése, a családi házas lakókörnyezet energiaigényének és környezeti terhelésének csökkenése.

  


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat