Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Falu

Előnnyel értékesítheti a termését, aki az elsők között arathat

Korábban érnek és ellenállóbbak az új kukoricahibridek.


Új kukoricahibrideket mutattak be a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársai szeptember 2-án. A kutatók elmondták, hogy az elsődleges szempont az érési idő csökkentése volt. A mostanában jellemző, változékony időjárási körülmények miatt lényeges, hogy a szemek mielőbb beérjenek, kevesebb viszontagságot vészeljenek át a termelés során. Az új hibridek terméshozama is meghaladja a korábbiakét. Bemutattak egy olyan – egyelőre minősítésre váró – típust is, amely 20 százalékkal terem többet, mint a jelenlegi standard.
A Szegedi Gabonakutató szakemberei mind az öt éréscsoportban mutattak be hibrideket, ezzel az elérhető fajtaválaszték teljesen átalakul.
− Egyértelműen a korai érésre és az alkalmazkodóképesség fokozására helyezzük a hangsúlyt a nemesítés során – mondta a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Zrt. Kukorica Főosztályának vezetője. Dr. Lehoczki-Krsjak Szabolcs ismertette, hogy a korai érés azért fontos, mert az elmúlt években szélsőségesen változékony időjárás volt jellemző. A hőhullámok 2012-2013-ban július végén, vagy augusztus első felében érkeztek, ezért az aszályt leginkább a későbbi aratású fajták szenvedték meg. Arról nem is beszélve, hogy amikor megnyílik a kereskedelmi piac, akkor az előnyös üzletszerzésnél szempont, ki tud az elsők között szállítani. Különösen igaz ez egy takarmányhiányos év után. A korai aratás lehetővé teszi az őszi munkálatok előkészítését, vagy másodvetésre is van lehetőség.
A 2014-es termésátlagot még nehéz megbecsülni, a szakemberek 7 tonna körül várják, ez 2012-ben az aszály miatt 4 tonna körül alakult. Az idei év nagy kihívása, hogy az esős idő miatt magas lesz a szemnedvesség így több energiát kell fordítani a szemek szárítására, ezért is lényeges a korai érés.
A legkorábbi éréscsoportban (FAO100) a TK 175-ös és a GKT 211-es hibridet mutatták be. Jórészt ez az a csoport, amely a keleti piacokon is exportképes, és a magyar gazdák által is keresett. Olyan új fajtajelöltet is láthatott a közönség, amely várhatóan jövőre kapja meg a hivatalos minősítést, és a kutatókat is meglepte a termésátlaga, az ugyanis 20 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi standard. A FAO 200-as csoportban a GKT 270-es hibridet mutatták be, amelynek előnye, hogy a hasonló éréscsoportú növényeknél 3-4 nappal korábban virágzik.
A 300-as csoportban két, a közelmúltban minősített terméket láthattak a résztvevők, a GKT 372-est és 376-ost. Ezeket már üzemi körülmények között, 50-60 hektáron termesztették kísérleti jelleggel, és a vizsgálatok alapján kiderült, hogy mind a konkurenciával, mint a Gabonakutató Nonprofit Kft. saját korábbi nemesítéseivel is felveszik a versenyt. A későbbi csoportban a GKT 413-as és 414-es jelenti az újdonságot.
- A fajtaválaszték folyamatos frissítése azért is hasznos, mert a minősítési feltételek szigorodnak, az új hibridek jellemzői jobbak, ez pedig a gazdálkodók érdekeit szolgálja – tette hozzá Dr. Lehoczki-Krsjak Szabolcs.


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat