Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Falu

Ezt kell megfizetni egy biotermékben

A biotermékek intenzívebb térhódításának egyik akadálya, hogy áruk sok esetben lényegesen magasabb, mint a nem biomódszerekkel előállított élelmiszereké. Az Ökotudat utánajárt, miért kerül többe az ökogazdálkodás, milyen minősítésnek kell megfelelni a termelőknek. A Körös-Maros Biofarm Kft. társtulajdonosa, Ráki Zsolt tájékoztatott erről egy sajtótájékoztatón, amelyen az alakor búzát és a belőle készült biosört mutatták be.

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó előírások szerint az egészséges, génmódosítás-mentes, nem csávázott, vagyis vegyszerekkel nem kezelt vetőmagot erre alkalmas, egészséges talajba kell elvetni, amelyben gyomirtó, gombaölő, talajfertőtlenítő vegyszereket legalább két éve nem használtak. A termőhelyre, a termőföldre meghatározott ökológiai gazdálkodási előírásokat nem sokan tudják nagyüzemi körülmények között betartani, alig néhány ökológiai gazdaság működik Magyarországon.
A Körös-Maros Biofarm Kft. 13 éve foglalkozik ökológiai gazdálkodással, 105 alkalmazottal dolgoznak. Ráki Zsolt társtulajdonos összefoglalta, miért kerül többe a biotermékek előállítása a vegyszeres kezeléssel termesztett árukénál.
Ahhoz, hogy valaki bio minősítést kaphasson, két évig kell olyan módszerekkel és olyan talajon termelnie, amely megfelel a fenti előírásoknak. Ezután lehet csak megkezdeni az értékesítést, vagyis két évig csak befektet a vállalkozó.
A biotermékek hozama értelemszerűen alacsonyabb, mintha vegyszerekkel kezelt, védett, esetleg genetikailag módosított lenne. Ha az alakor búzát vesszük példának, annak termésátlaga 30-40 százaléka a modern fajtákénak.
Miután nem használhatnak gyomirtót, kapálni kell a sorok között, márpedig az emberi munkaerőt meg kell fizetni.
Tilos a műtrágya használata, hiszen kilúgozná a talajt, a természetes trágyázás pedig drágább.
További költséget jelent, hogy komolyabb vadkárral kell számolni, mint a hagyományos földeken, ugyanis a vadállatok – például a dámszarvasok – szívesebben fogyasztják az ökogazdálkodás termékeit.
Ha elkészült és piacra kerül a termék, akkor újabb árfelhajtó tényező, hogy a kereskedőknek hosszabb ideig kell tárolniuk a készletet, ugyanis a bioáruk iránti érdeklődés kisebb, mint a hagyományos termékeké, nem forog olyan gyorsan a készlet az üzletben. A boltosoknak tehát csak akkor éri meg ezeket a polcokon tartani, ha magasabb árrést alkalmaznak, így kompenzálva a fogyás lassúságát.

TTL


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat