Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Falu

Felszámolták az illegális hulladéklerakót a Zala megyei Egervár határában

Felszámolt egy illegális hulladéklerakót mintegy 25 millió forint uniós forrásból a ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás a Zala megyei Egervár határában - jelentették be csütörtökön Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.

Az előzetes helyszíni bejárások, geodéziai felmérések alapján az érintett területen 3-4 ezer köbméter hulladékot feltételeztek. A munkálatok során végül 900 tonna hulladékot szállítottak el a Zala megyei település határából. A humusszá vált hulladékot a kirostálás után a hulladéklerakóba szállították, a veszélyesnek minősülő szemetet - gumiabroncsokat, televízió alkatrész-maradványokat - pedig egy kijelölt helyre szállították. A területet parkosították, befüvesítették, a "tájseb" begyógyult, a földet egységes zöld fű borítja.
Szijártó József (független), Egervár polgármestere az MTI kérdésére elmondta; örültek a pályázati lehetőségnek, mert az önkormányzatnak nincs anyagi forrása a telep megszüntetésére. Egerváron viszont mindig is fontosnak tartották a környezet védelemét, bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, lomtalanítási programot indítottak.
Az illegális szeméttelep kialakulásáról azt mondta, hogy a környéken élők éveken keresztül Egervár és Lakhegy határában, állami nyílt területen helyezték el a hulladékot. A terület őrzésére nem volt lehetőségük, az önkormányzat pedig csak akkor szabhatott volna ki bírságot, ha a szemetelőket tetten éri.  
Dékány Endre, a ZALAISPA Társulás elnöke megerősítette; az illegális szeméttelepek kialakulást csak tettenéréssel lehet megelőzni, de a rekultivációs programokban a társulás segítséget nyújt az önkormányzatoknak.
Az elnök szerint az illegális szeméttelepek kialakulásában az is nagy szerepet játszik, hogy a "kártékony" hulladék elhelyezéséért fizetni kell, ezért az emberek egyszerűbbnek látják, ha a hulladékot kiviszik az erdőszélre. A vállalkozások viszont autórakománnyi szemetet helyeznek el erdőszéleken,  sokszorosát a lakossági hulladéknak.
Az elnök hozzáfűzte; az utóbbi idők tapasztalatai azt mutatják, hogy nő az állampolgárok felelősségérzete a környezet iránt, és a jövőben megteszik a szükséges bejelentéseket, így megelőzhető az illegális szeméttelepek kialakulása.
A ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás az idén felszámolta a Vas megyei Csöngén az illegális hulladéklerakót, Zala megyében pedig folyamatban van Padáron, valamint Pusztaszentlászló és Pusztamagyaród határában egy nagyobb méretű szeméttelep felszámolása.

forrás:mti.hu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat