Kezdőoldal
HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu

Öko-Cég

Akár 70 százalékos erőforrás megtakarítás

Magyar közreműködésű kutatási projekt segíti a párhuzamos programozás költségeinek csökkentését


Augusztus 31-én zárul a magyar résztvevőkkel is dolgozó európai REPARA projekt, amelynek eredményeként a párhuzamos programozás – amikor a CPU mellett a GPU és más céleszközök is részt vesznek a számítási feladatok elvégzésében – erőforrás-igénye akár 70 százalékkal is csökkenhet.
A heterogén számítástechnikai rendszerek különféle tulajdonságú, de közös memóriával rendelkező feldolgozóegységeket ötvöznek egymással. A ma már eleve többmagos CPU egységek számítási teljesítményét az ilyen rendszerek a grafikus kártyák és más egységek teljesítményével növelik, nem ritkán megtöbbszörözik. Ezek programozásához azonban az eredeti, csak CPU számára futtatható forráskódot át kell alakítani, ami egyrészt szakmérnöki ismereteket, másrészt rengeteg ráfordított munkát igényel, ami eddig csak néhány helyzetben és problémánál volt gazdaságos. Ezt a munkát könnyíti, részben automatizálja a most lezárult fejlesztés, illetve az ennek nyomán létrejött új fejlesztőeszköz. A létrejött megoldások egy része nyílt forráskódú és szabadon hozzáférhető lesz, míg a segítségükkel létrejövő, komplex mérnöki szolgáltatás piaci alapon lesz elérhető.
„Célunk a forráskód transzformálásának támogatása, amely így futtathatóvá válik grafikus kártyákat és újrakonfigurálható eszközöket tartalmazó heterogén platformokon”, magyarázza José Daniel García, a projektet vezető Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) Computer Science tanszékének professzora, a projekt koordinátora. „Újonnan fejlesztett eszközünkkel mind a teljesítmény, mind az energiahatékonyság növelésének területén jelentős eredményeket értünk el. Ezek összemérhetők a hagyományos, manuális fejlesztési folyamattal elérhető javulással; de míg utóbbi módszer esetenként többhónapnyi mérnöki munkát igényel, az általunk kifejlesztett félautomatikus folyamattal ugyanezen feladatok akár néhány nap alatt megoldhatók lehetnek.” A számítási feladatok hatékonyságának növelése számos területen alkalmazható, mint például egészségügy (pl. fehérjedokkolás), közlekedés (pl. vasúti diagnosztika), robotika (pl. sztereoszkóp képfeldolgozás és navigáció) és ipari alkalmazások (gyártósori hibák elemzése).
A projekt költségvetése 3.6 millió euró, amiből több mint 2.6 millió eurót az Európai Unió biztosított az FP7-es keretprogramon keresztül. A REPARA (Reengineering and Enabling Performance And poweR of Applications) néven futott, hároméves nemzetközi projektet a spanyol UC3M vezeti. Magyar részről a Szegedi tudományegyetem és az Evopro Innovation Kft. vesz benne részt, de tagja a csoportnak a HSR Rapperswil (Svájc), az University of Pisa (Olaszország), a Technical University of Darmstadt (Németország) és az University of Turin (Olaszország) valamint ipari partnerként a spanyol Ixion Industry & Aerospace.
A REPARA projekt weboldala: www.repara-project.eu


Környezetvédelmi szervezetek

Ezen az oldalon megtalálja a környezetvédelmi szervezeteket elérhetőségekkel.

Közérdekű zöldinformációk
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Az alábbi címeken a lakosság díjmentesen leadhatja a következő veszélyes hulladékokat...

GreenPortal - Zöld tanácsok, események, termékek és érdekességek gyűjtőhelye.

Együtt Európáért

HírekJövőKönyvProgramCégSuliFalu
ImpresszumMediaajanlat